U Kragujevcu počela gradnja nove Wacker Neuson fabrike

Nemačka kompanija Wacker Neuson, proizvođač građevinskih mašina i celokupne mašinske opreme potrebne građevinskoj industriji, počela je izgradnju nove fabrike u Kragujevcu.

Član Izvršnog odbora Wacker Neuson grupe Felix Bietenbeck (Feliks Bitenbek), gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić položili su juče vremensku kapsulu, čime je svečano obeležen početak radova.

Investicijom vrednom oko 23 miliona evra samo u 2022. godini, Wacker Neuson proširuje svoje poslovanje u Srbiji i obezbeđuje svoju dugoročnu strategiju u Kragujevcu. Početak poslovanja u novoj fabrici predviđen je za oktobar ove godine. U prvoj fazi biće izgrađeno 20 hiljada kvadratnih metara proizvodnog prostora, dok je u narednim fazama predviđeno proširenje za dodatnih 30 hiljada, navodi se na zvaničnom sajtu Grada Kragujevca.

Nemačka kompanija planira da nastavi saradnju u oblasti dualnog obrazovanja sa lokalnim školama i obrazovnim institucijama u Kragujevcu.

Wacker Neuson Group, podsetimo, jedna je od vodećih kompanija u svetu u oblasti proizvodnje građevinskih mašina i uređaja. Njihovo sedište je u Minhenu, a proizvodno-razvojne lokacije u Nemačkoj, Austriji, SAD, Srbiji i Kini. Akcijama ove kompanije trguje se na Frankfurtskoj berzi.

Nemačka kompanija u Srbiji posluje već 15 godina, a proizvodnja se zasad odvija u iznajmljenim halama. U Kragujevcu trenutno zapošljavaju oko 600 radnika.

Foto: Wacker Neuson Kragujevac d.o.o.