Vorwerk&Sohn izvezao delove vredne 77 miliona evra proizvedene u pogonima u Preljini

Kompanija Vorwerk&Sohn koja posluje u Industrijskoj zoni u Preljini, ostvarila je rekordne rezultate u Srbiji prošle godine. Izvezeni su delovi u vrednosti od 77 miliona evra, što je povećanje prodaje od oko 80%, u odnosu na 2021. godinu.

Kompanija je investirala dodatnih 4 miliona evra u nabavku mašina i opreme za proizvodnju, a u republički budžet je uplaćeno približno 3,5 miliona evra. U ovoj kompaniji navode da su u stalni radni odnos primili oko 300 novih radnika, tako da sada u Čačku zapošljavaju više od 850 ljudi.

– Veoma smo zadovoljni što je najbolji rezultat postignut u godini koja je na globalnom nivou bila izuzetno izazovna u svakom segmentu, a posebno u automobilskoj industriji, koja je naša osnovna delatnost – rekao je Nenad Medenica, direktor kompanije Vorwerk Autotec Serbia d.o.o.

U fabrici u Čačku uglavnom se proizvode gumeni lageri, spone i drugi delovi za trap vozila, koji se izvoze na tržišta širom Evrope.

Od 2022. kompanija radi na razvoju i proizvodnji delova za nove kupce, poput proizvođača automobila Tesla.

– U toku 2022. godine, u našoj kompaniji u Srbiji se povećavao obim posla i proizvodnje. Kvalitet proizvoda koji se isporučuje iz Srbije i zadovoljstvo kupaca, omogućili su nam da uposlimo postojeće kapacitete fabrike, ali i da proširimo proizvodnju novim proizvodnim linijama – naveo je Medenica.

Grupaciju Vorwerk&Sohn je 1827. godine u gradu Vupertal u Nemačkoj osnovao Johan Peter Vorwerk. Prva proizvodnja proizvoda od gume počela je 1897. godine. Kompanija Vorwerk&Sohn danas zapošljava više od 5.000 ljudi, posluje u deset zemalja na tri kontinenta, a u poslovnom sistemu je 15 fabrika koje godišnje proizvedu više od 700 miliona delova. Proizvodi kompanije Vorwerk&Sohn deo su automobilskih komponenti za proizvođače automobila kao što su Volkswagen, Porsche, Audi, Škoda, Mercedes, BMW, Tesla, Ford. Takođe, proizvođači poput ZF, TRW, ThyssenKrupp i Continental su njihovi kupci.

Foto: vorwerk-sohn-group.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.