TRGOVINSKI PARTNERI: Robna razmena Srbije i Belgije premašila 636 mil EUR

Otežani uslovi globalnog poslovanja usled pandemije COVID-19 nisu poremetili saradnju Srbije i Belgije, što jasno pokazuje rast spoljnotrgovinske razmene do septembra ove godine, koji je gotovo za trećinu veći u odnosu na isti period 2020, saopštila je Privredna komora Srbije.

Ukupna robna razmena sa Belgijom za devet meseci ove godine iznosi 636,7 miliona evra, istakao je viši savetnik u Centru za Evropu PKS-a Milan Ristić i dodao da je primetan porast i uvoza i izvoza.

Belgija je, uprkos svojoj veličini, razvila otvorenu, visoko konkurentnu i međunarodno orijentisanu ekonomiju. Njen izvoz iznosi više od 80% nacionalnog BDP-a, a prema poslednjim podacima Svetske trgovinske organizacije, Belgija je deseta na svetu po obimu izvoza.

Kako Belgija važi za visoko razvijenu industrijsku zemlju uključenu u međunarodnu trgovinu, gotovi proizvodi dobrog kvaliteta mogu naći mesto na njenom tržištu, ističe Ristić. Tu se ubrajaju proizvodi za ishranu, odeća i obuća, sportski proizvodi, kozmetika, nameštaj, proizvodi za unutrašnju dekoraciju, električni aparati, igračke…

– Tražnja postoji i za proizvodima hemijske industrije, naročito plastičnim materijama i smolama, proizvodima i uslugama kompjuterske tehnologije, kao i za turističkim uslugama s posebnim akcentom na zdravstveni turizam – objašnjava Ristić.

Velike mogućnosti industrijske saradnje srpskih i belgijskih privrednika

Mogućnosti industrijske saradnje srpskih i belgijskih privrednika postoje i u domenu proizvodne kooperacije i to u industriji prerade metala, mašinogradnji, elektronskoj i hemijskoj industriji, i poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

– Belgija je lider u mnogim privrednim granama, te su brojne oblasti u kojima je moguće unaprediti saradnju, od zaštite životne sredine, prerade voda, upravljanja otpadom, obnovljivih izvora energije, do oblasti poput IT-ja, građevine, smart city rešenja, prehrambene industrije, inovacija u različitim sektorima. Sve ove sfere aktivnosti pružaju odličnu osnovu za dalju saradnju, kao i za transfer tehnologija i znanja – ističe Marijana Milošević Tufegdžić, ekonomski i trgovinski savetnik u Ekonomsko-trgovinskoj kancelariji Ambasade Kraljevine Belgije u Beogradu.

Ona je za list Preduzetnik nedavno otkrila da će u cilju zbližavanja poslovnih zajednica ova kancelarija nastaviti za organizacijom događaja koji pomažu belgijskim kompanijama da saznaju više o Srbiji kao poslovnoj destinaciji, te da tim povodom u decembru planiraju jedan vebinar, a takođe očekuju da će ih u martu iduće godine posetiti multisektoralna privredna delegacija belgijskih kompanija.

Izvor: pks.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.