Nova pravila za ulazak u Srbiju iz poslovnih razloga – Najava PKS i negativan test u roku od 24h

Poslovni ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u našu zemlju dolaze zbog posla, na inicijativu Privredne komore Srbije, od danas (21. januara 2021. godine) granicu Srbije mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike.

Na inicijativu Privredne komore Srbije, Vlada Srbije je stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u Republiku Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan negativan RT-PCR test na virus SARS-CoV-2 (koji je izdala referentna laboratorija države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova), omogućilo da pređu granicu uz prethodnu najavu Komori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave negativan antigen test na prisustvo virusa SARS-Cov-2 ili RT-PCR test koji je izdala neka od referentnih laboratorija Republike Srbije.

Po novim pravilima, koja važe od 21. januara, vlasnici, menadžeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji nameravaju da iz poslovnih razloga dođu u Srbiju, najaviće prethodno svoj dolazak Privrednoj komori Srbije koja će o tome blagovremeno obavestiti graničnu policiju, kako bi im bio omogućen prelazak granice. Po ulasku u zemlju testiraće se u srpskoj referentnoj laboratoriji, test dostaviti Komori i ukoliko je negativan nastaviti planirane aktivnosti.

Za najavu dolaska i sve potrebne informacije i podršku potrebno je da se obrate Privrednoj komori Srbije 48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju posredstvom emaila: inocovid19@pks.rs. Zahtev koji se upućuje Privrednoj komori Srbije treba da obuhvati sledeće podatke:

– Ime i prezime osobe koja iz poslovnih razloga najavljuje ulazak u Srbiju
– Broj pasoša i naziv države koja je izdala pasoš
– Kratak opis poslovnih razloga ulaska u Srbiju
– Datum i mesto ulaska u Srbiju, broj leta i naziv avio kompanije, odnosno registarska oznaka putničkog motornog vozila
– Datum ulaska u Srbiju i datum planiranog izlaska iz Srbije
– Adresa na kojoj će lice boraviti dok je u Srbiji
– Kontakt telefon i mejl adresa lica za vreme boravka u Srbiji

Nove procedure neće se primenjivati na one koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.

Pogledajte uputstvo objavljeno u Službenom glasniku Republike Srbije.

Izvor: pks.rs