5 SAVETA posle kojih ćete lakše doći do prvog posla

Često se dešava da potraga za prvim poslom preraste u jednu vrstu nategnute „noćne more“, ispunjene dilemama, premišljanjima, nadanjima, ukratko rečeno – predviđanjima – za koja se kasnije ispostavi da su daleko od realnosti. Pored toga, verovatno ste imali prilike da čujete od uspešnih profesionalaca iz različitih oblasti ono čuveno – Sve se nauči na poslu – što jeste istina, ali što takođe, dosadašnje obrazovanje, a s njim i uložen trud i rad stavlja u sporednu ulogu i time dodatno demotiviše studente i mlade kadrove.

Svima nama je poznat taj period preispitivanja i dilema, jer smo i mi kroz to prošli. Znamo da je to vrlo osetljiva tema, kao i da postoji vrlo veliki pritisak.

Ali, zbog svega toga ne mora i ne treba da se osećate loše, već je potrebno da zadržite onu finu pokretačku iskru, koja će vam biti potrebna i kada prođe mnogo godina od prvog zaposlenja.

Kako biste ostali vedri i motivisani do pronalska željenog radnog mesta, mi vam preporučujemo da uradite sledeće stvari.

„Ne krijte“ se iza obrazovanja

Na prvom i na najvažnijem mestu je pripremanje i polaganje ispita, naravno. Međutim, neće vam škoditi da promislite kako biste primenili znanje koje stičete tokom studija – na konkretnim primerima. Pronađite primenu u realnom sektoru, uskladite teoriju i praksu – uz dobru ocenu važna je i dobra primena znanja.

Kako bismo vam pokrenuli vijuge, predlažemo da pratite najuspešnije ljude iz onog sektora koji vam najviše privlači pažnju. Digitalni mediji su dovoljni razvijeni pa ćete imati pregršt informacija o najuspešnijima, od kojih vam neće svaka koristiti, ali će vas motivisati da razmišljate o konkretnim ljudima i njihovom odnosu prema poslu i okolini.

Upoznajte buduće poslodavce

Ko su potencijalni poslodavci? Kakvu poslovnu etiku ili set vrednosti promovišu u medijskoj sferi? Istražite, dođite do informacija čitajući privredne vesti. Mi preporučujemo da se sada besplatno prijavite na PlutonLogistics newsletter, i time na početku svake nedelje obezbedite sebi dovoljnu dozu novih informacija iz oblasti transporta, logistike, trgovine, marketinga…

Kompanije vrlo rado dele informacije o svojim poslovnim planovima, a mi ih vrlo rado prenosimo i šaljemo svakog ponedeljka u okviru novog izdanja biltena.

Upoznajte više strana i ubrzo ćete dobiti ideju gde najviše vidite sebe.

Konkretna prilika – konkretan korak napred

Dobra informisanost nosi sa sobom i izvesnu dozu opuštenosti, a to znači da ste spremni da u konkretnim situacijama osetite „poslovni flow“ određene firme ili poslodavca.

Naravno, da biste to osetili morate da postanete „vidljivi na mapi“. Nema više skrivanja, dobro poznajete aktuelnu situaciju u sektoru i redovno pratite trendove, vreme je za konkretne korake!

Sada je red da se prijavite na jednu od onih radionica koje inače propuštate kada „iskoči“ na ekran, ili da konkurišete na onu odličnu praksu „koja je kao stvorena za mene, ali biće ponovo, pa ću se drugi put prijaviti“.

Ne zaboravite, mediji koje pratite redovno vas izveštavaju o šansama, ne propuštajte ih!

Evo jedne – posetite Šansu za mlade kadrove na našem portalu i možda baš pronađete „vrata“ koja kao da su stvorena da vi pokucate na njih.

Ne čekajte

Možda niste te sreće, pa u ovom trenutku ne vidite sebe na otvorenim pozicijama. Ništa zato, uzmite stvar u svoje ruke. Napravite sebi listu želja i na nju dodajte sve kompanije i poslodavce za koje biste želeli da radite. Pošaljite mejl svim kompanijama, predstavite se i ljubazno pitajte da li postoji mogućnost da sarađujete. Okušajte sreću!

Na ovaj način nećete biti jedan od nekoliko stotina prijavljenih kandidata posle objavljenog oglasa za posao, već talenat koji pokreće inicijativu! A to se danas i te kako ceni!

Povežite se

Budite dosadni i sebi i drugima. Povežite se putem društvenih mreža i informišite sve relevantne kontakte da ste u potrazi za prvim poslom, a uz to i čime želite da se bavite, šta umete da radite, kao i šta biste želeli da naučite.

PlutonLogistics može i u tome da vam pomogne. U okviru rada portala posebno je izdvojen prostor gde većina kompanija koja se kod nas oglašava ima svoj prostor sa oglasima za posao. Pratite ovu sekciju i doći ćete do potencijalnih prilika.

U slučaju da ste tip ličnosti koji nikada nema dovoljno vremena, evo predloga kako da ostanete u toku sa najnovijim dešavanjima, a da ujedno uštedite vreme koje se potroši na pretragu ili prelistavanje portala – postanite član naše VIBER zajednice! Kao član PlutonLogistics zajednice na Viber-u, redovno ćete dobijati informacije o slobodnim radnim pozicijama.