adidas oprema od 2024. stizaće iz CO2 neutralnog skladišta

Sve više brendova u fokus svojih logističkih operacija uz brzinu i efikasnost stavlja i održivost, kao i smanjenje karbonskog otiska. U skladu sa takvim trendovima i novi logistički i distributivni centri moraju da budu CO2 neutralni, ili barem da teže tome.

Od 2024. godine, u zemlje Južne i Istočne Evrope sportska odeća i obuća čuvenog brenda adidas stizaće upravo iz karbonski neutralnog skladišta u Mantovi u Italiji.

Visoko automatizovani distributivni centar od 130.000 m2 opsluživaće 19 tržišta – kako adidas prodavnice, tako i maloprodajne i veleprodajne objekte, ali i online prodaju.

Logistički partner adidas-a u ovom poduhvatu je Kuehne+Nagel, sa kojom je dogovoreno dugoročno strateško partnerstvo. Objekat u Mantovi istovremeno će biti najveće CO2 neutralno skladište kompanije K+N ikada.

Raspolagaće najsavremenijim tehnološkim rešenjima, a predviđen je minimalni kapacitet obrade od 18.000 paketa na sat.  Kompletan objekat napajaće se iz 100% obnovljivih izvora energije, a logistička kompanija ističe da će koristiti „održive materijale za pakovanje, kao i u svim drugim procesima“, uz obezbeđivanje visokih operativnih performansi.

Operativni model novog logističkog kompleksa omogićiće visoku fleksibilnost neophodnu za rukovanje velikim količinama adidas proizvoda, koje variraju na različitim B2B, B2C i Click&Collect kanalima, zajedno sa redovnim sezonskim špicevima u potražnji, dodaje se. Pri maksimalnoj iskorišćenosti kapaciteta, kako se navodi u saopštenju, ovaj centar će moći da obradi 375.000 paketa dnevno.

Izgradnju kompleksa, u kome bi trebalo da bude zaposleno 700 radnika, snažno podržava i lokalna zajednica.

– Novo logističko čvorište potvrđuje stratešku ulogu Mantove u logističkom okruženju: samo dva kilometra od autoputa A22, blizu međunarodne rečne luke Valdaro i na intermodalnom koridoru od severne Evrope do Mediterana. Podržali smo ovaj izuzetan projekat zbog strateškog značaja za našu zajednicu i izuzetne inovacije za našu zemlju – izjavio je Mattia Palazzi, gradonačelnik Mantove.