IKEA proizvodi stižu brodovima na biogorivo

Nemački specijalista za pomorski transport Hapag-Lloyd počeo je saradnju sa IKEA Supply Chain Operations na dekarbonizaciji kontejnerskih pošiljki iz Azije, koja bi trebalo da bude važan korak ka održivijoj pomorskoj industriji.

Obe kompanije su se složile da koriste najnapredniju opciju biogoriva kompanije Hapag-Lloyd „Ship Green 100“, koja se oslanja na biogorivo na bazi otpada i ostataka umesto uobičajenog brodskog lož ulja. IKEA očekuje da će tokom narednog perioda smanjiti emisiju CO2 za oko 100.000 tona.

– IKEA je jedan od naših cenjenih kupaca, poznat po svojoj nepokolebljivoj posvećenosti održivosti. Udruživanjem snaga značajno smanjujemo emisiju ugljen-dioksida – rekao je Danny Smolders, generalni direktor globalne prodaje u kompaniji Hapag-Lloyd.

Skandinavski proizvođač nameštaja i pokućstva namerava da do 2030. godine smanji relativnu emisiju gasova sa efektom staklene bašte iz transporta svojih proizvoda za 70%. Takođe, cilj im je i da se do 2040. IKEA proizvodi transportuju isključivo vozilima sa nultom emisijom, kako u drumskom tako i u pomorskom saobraćaju.

– Kroz saradnje poput ove možemo da kratkoročno smanjimo trenutne emisije iz okeanskog transporta – rekao je Dariusz Mroczek, menadžer transporta u IKEA Supply Chain Operations.

Dodao je da biogorivo nije konačno rešenje, kao da će nastaviti da sarađuju kako bi napravili neophodan pomak ka gorivima i tehnologijama sa nultom emisijom.

Hapag-Lloyd je pokrenuo proizvod Ship Green kako bi ponudio svojim klijentima pomorski transport sa smanjenom emisijom. Na osnovu vrste biogoriva, klijenti ove kompanije mogu da biraju između smanjenja emisije CO2 od 100%, 50% ili 25%. Ship Green je dostupan za sve pošiljke, uključujući standardne, rashladne, hardtop ili tank kontejnere.

Foto: Unsplash, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.