Diageo otvorio novi distributivni centar za 12 tržišta – Viski do Srbije 93% brže nego ranije!

Kompanija Diageo, globalni lider u proizvodnji alkoholnih pića i vlasnik brendova kao što su Johnnie Walker, Captain Morgan, Baileys i Guinness i logistička grupacija FM Logistic, otvorili su novo carinsko skladište u mestu Dudestii Noi, u blizini Temišvara. Skladište će opsluživati 12 tržišta – Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Moldavija, Češka, Rumunija i Slovačka. Kako je saopšteno, ovo je jedno od najvećih Diageo skladišta u Evropskoj uniji i najveće u Istočnoj Evropi.

– Novi objekat postaće ključno distributivno čvorište za alkoholna pića u regionu. Nakon otvaranja skladišta u Temišvaru, Diageo će znatno skratiti vreme isporuke za svoje porudžbine – u proseku, za svih 12 zemalja, sa 28 na 2 dana, dakle za 93% – izjavio je Michael Holm, generalni direktor kompanije Diageo za Istočnu Evropu.

Novo skladište rezultat je uspešne saradnje sa kompanijom FM Logistic, koja upravlja multicustomer logističkim centrom od 50.000 m2 u Temišvaru. Skladišni prostor kompanije FM Logistic biće proširen, a godišnji obim carinskog skladišta premašiće 30.000 paleta.

– FM Logistic podržava razvoj kompanija Diageo u Istočnoj Evropi, korišćenjem prednosti našeg novog carinskog skladišta za alkoholna pića u Rumuniji – rekao je Aleksandar Pavlov, direktor FM Logistic Rumunija.

Foto: fmlogistic.com, sa otvaranja skladišta

Kako se navodi u saopštenju, godišnji promet iznosiće oko 12,6 miliona litara (i preko 20 miliona boca). Skladište je opremljeno globalnim sistemom Diageo Track & Trace (GTTS), što kompaniji omogućava da prati svaku bocu od proizvodnje do distributera u svakoj zemlji, koji takođe mogu pratiti boce dalje do kupaca.

Diageo je multinacionalna kompanija za proizvodnju alkoholnih pića – njihovi brendovi su Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s i Windsor viski, Smirnoff, Cîroc i Ketel One votka, Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray, Guinness… Deonicama ove kompanije se trguje na Londonskoj i Njujorškoj berzi, a svoje proizvode prodaju u više od 180 zemalja širom sveta.

Porodična firma FM Logistic osnovana je u Francuskoj 1967. godine, a danas je jedna od vodećih evropskih kompanija u oblasti lanca sanbdevanja. Njihovi klijenti su različite kompanije iz obasti industrijske proizvodnje, FMCG, maloprodaje, kozmetičke industrije itd. Portfolio usluga FM Logistic uključuje skladištenje, pakovanje, domaći i međunarodni transport, urbane logističke operacije, kao i upravljanje i kontrolu lanca snabdevanja. Aktivni su u više od 14 zemalja širom Evrope, Azije i Latinske Amerike i ostvaruju godišnje prihode od oko 1,4 milijarde evra.