Kako je samurajski mač uspešno transportovan iz Japana za Slovačku

Tim cargo-partnera u Slovačkoj nedavno je imao neobičan zadatak, za koji su stručnjaci te kompaniji pronašli optimalno rešenje uprkos velikom tranportnom izazovu. Kako je saopštio cargopartner, oni su nedavno ugovorili transport jedinstvene istorijske replike samurajskog mača katane velike vrednosti iz Japana u Slovačku. Glavni izazov je bio pronaći odgovarajuću avio-kompaniju i rutu leta, jer su evropske avio-kompanije katanu smatrale oružjem, a ne kolekcionarskim predmetom.

Nijedan drugi japanski simbol nije tako popularan, preteći i lep u isto vreme kao katana, a njegov izvoz iz Japana podleže strogim pravilima uključujući specijalne izvozne carine.

Sečivo samurajskog mača je napravljeno od specijalnog materijala koji oksidira na dodir, pa je proces carinjenja počeo nekoliko dana pre ekspedicije.

– Nakon fizičke kontrole od strane carinika, kovač je odneo mač nazad u svoju radionicu gde je ponovo obradio sečivo i spakovao ga u kutiju. Uspeli smo da ga bezbedno spakujemo u drvenu kutiju dugačku 1,31 metar – naveli su iz kompanije cargo-partner.

Oni su objasnili da, zbog toga što avio-kompanije katanu smatraju oružjem, nisu mogli da koriste aerodrom u Frankfurtu, pa su rešenje pronašli u letu za Beč sa zaustavljanjem na Tajvanu. Mač je potom do Bratislave prevezen kamionom.

Zaposleni u kompaniji u Beču organizovali su sva potrebna carinska dokumenta, a uspešna primopredaja krajnjem klijentu obavljena je pre nekoliko dana u Bratislavi.

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.