PROGNOZE: Kako će izgledati globalno tržište kurirskih usluga u 2023?

Prema predviđanjima analitičara Transport Intelligence, globalno tržište kurirske i ekspresne isporuke (CEP – courier, express and parcel) će u 2023. godini porasti za 2,1%, u odnosu na 2022. To znači blagi oporavak od ovogodišnje stagnacije. Globalni rast će podstaći Azija, dok se predviđa da će evropska kurirska industrija imati lošije rezultate.

Očekuje se da će u narednoj godini CEP tržište dostići vrednost od 474,38 milijardi evra. 

Poređenja radi, analitičari navode da će u 2022. biti zabeležen rast od svega 0,1%. Samo godinu dana ranije, ovaj segment je porastao za više od 12%, zbog buma e-trgovine.

Analitičari TI naglašavaju da su ovogodišnji rezultati posledica visokih cena, koje su provajderi podigli zbog rasta troškova. U stvari, evidentan je pad obima (naročito u drugoj polovini 2022. godine), ali kurirske kompanije uspevaju da zadrže prihode na pozitivnom nivou zahvaljujući cenama.

Segment domaćih pošiljki će sledeće godine rasti brže od isporuka u inostranstvo. Prvi će porasti za 2,5% na 382,5 milijardi evra. To će uglavnom biti posledica razvoja tržišta e-trgovine, za koje se očekuje da će nastaviti da se pozitivno kreće, Ipak, postoji određena stabilizacija u online prodaji i teško je u narednim mesecima očekivati tako velike skokove kao u 2020. i 2021.

Vrednost međunarodnog CEP tržišta povećaće se za oko 0,5, na 91,8 milijardi evra. Na ovaj segment će uticati očekivani pad svetske trgovine kao rezultat usporavanja globalne privrede. Problemi koje muče svetsku trgovinu uključuju visoku inflaciju u zapadnim zemljama, poremećene lance snabdevanja, visoke cene goriva i energije i stalna ograničenja zbog pandemije u Kini.

Otporna Azija, tromi Zapad

Kada je reč o kretanjima po geografskim regionima, očekuje se da će azijsko-pacifički region biti pokretačka snaga, kao što je slučaj i sa drugim segmentima transportnog tržišta. Stopa rasta u ovoj oblasti biće više nego dvostruko veća od globalnog proseka (4,7 odsto naspram 2,1 odsto). Azijsko tržište će dostići obim od 196,6 milijardi evra do kraja 2023. Ovo će činiti više od 41% ukupnog svetskog obima. Za azijska domaća tržišta očekuje se rast od 5,1%, dok se na međunarodnom tržištu paketa u ovom regionu očekuje rast od 0,9%.

U Severnoj Americi rast će biti nešto manji (za 1% na 159,8 milijardi evra). Domaće tržište će se poboljšati za 1,1%, dok će se međunarodne isporuke smanjiti za 0,2%. Razlog za ovaj nizak rast je situacija u Sjedinjenim Državama. Očekuje se da će američka ekonomija sledeće godine pokazati spor rast, a potrošačka potražnja pasti.

Značajno usporavanje u Evropi

Nasuprot tome, analitičari TI imaju loše vesti za budućnost evropskog CEP tržišta. Prema procenama, u 2023. ono će se smanjiti za 0,7% (na 94,5 milijardi evra) u odnosu na prethodnu godinu. To je posledica očekivane manje potrošnje usled usporavanja privrede i pre svega rasta troškova života na Starom kontinentu.

Do kraja 2022. očekuje se pad kurirskog saobraćaja od 5-10%. Nasuprot tome, 2020-21. je zabeležen porast obima od 30-40%.

Zanimljivo, za razliku od globalnog, evropsko domaće tržište će 2023. godine izgubiti 1,2% na vrednosti, dok će međunarodno CEP tržište zabeležiti blagi rast od 0,37%, prenosi trans.info.