Pozitivni izgledi za avio-kargo sektor u 2023. uprkos velikim izazovima

Međunarodna avio-kargo asocijacija TIACA previđa još 12 teških meseci u oblasti potražnje za avio-transportom tereta, ali najavljuje i pozitivne izglede za celokupnu industriju, prenosi aircargonews.net.

U svom najnovijem biltenu, udruženje je navelo da su visoka inflacija, visoke kamatne stope, rastući troškovi energije kao i zabrinutost oko sigurnosti posla, doprineli stvaranju atmosfere u kojoj lična potrošnja opada, što zauzvrat utiče na avio-kargo industriju.

– Međutim, trenutna situacija je privremena i možemo se nadati da će kasnije u 2023. centralne banke početi da smanjuju kamatne stope, kada inflacija bude pod kontrolom – navodi TIACA.

– Pre nego što se stvari poboljšaju, možemo očekivati dalje usporavanje, jer se očekuje da će troškovi energije ostati visoki tokom ove zime, posebno u Evropi.

U izveštaju se dodaje da je, ipak, industrija strukturno “na dobroj poziciji” i da bi u drugoj polovini 2023. godine mogao da se vidi porast potražnje u odnosu na 2022.

Udruženje je dodalo da je trenutni nivo maloprodajnih zaliha visok, ali kada se lična potrošnja nastavi, on bi trebalo da se smanji.

U međuvremenu, popuštanje korona-ograničenja u Kini trebalo bi da pomogne da nivo proizvodnje u toj zemlji poboljša.

Novi procesi, nova tehnologija

Širom sveta, avio-kargo industrija nastavlja sa različitim inovacijama.

– Postoje mnoge pozitivne stvari na koje možemo da se fokusiramo, kao što su inovacije, koje su od početka 2020. bile fenomenalne – od inovacija procesa preko tehničkih inovacija do inovacija ljudi i veština – navodi TIACA.

– Videli smo značajna poboljšanja u svim oblastima aktivnosti, ali moramo da postavimo pitanje: kako da obezbedimo da se tempo inovacija nastavi i nakon pandemije korona-virusa.

Asocijacija navodi da je jedna od oblasti u kojoj se nadaju poboljšanju u 2023. regulatorno okruženje, budući da je za avio-kargo sektor neophodan fleksibilniji režim, kako bi operateri mogli da alociraju svoje resurse tamo gde potražnja raste.

Govoreći o kapacitetima, TIACA navodi da se očekuje dalji rast globalne flote.

– Možemo očekivati dalje povećanje kapaciteta jer konverzija lelica, kao i planirane isporuke novoproizvedenih, izgledaju veoma obećavajuće u narednih nekoliko godina.

Osim toga, jasno možemo da vidimo i rastući trend kod putničkih letova, koji znače i više kapaciteta za transport tereta na tržištu.

– Potražnja za e-trgovinom će i dalje biti izvor rasta, ali sveukupno očekujemo blago smanjenje obima u poređenju sa 2022. uz pritisak na smanjenje prinosa na osnovu sporije potražnje – prenosi aircargonews.net.