Rast prihoda, nova tržišta, ulaganje u intermodal – Nelt predstavio rezultate i planove za 2024. godinu

Kompanija Nelt u četvrtu deceniju poslovanja ulazi sa odličnim rezultatima, a za ovaj jubilarni 30. rođendan u svom kompleksu u Dobanovcima ugostili su novinare iz mnogobrojnih redakcija. Ova godina zaokružena je konsolidovanim prometom od 1,3 milijarde evra i dvocifrenim rastom prihoda na svim tržištima. Konkretno, u poređenju sa 2022, ove godine ostvarili su rast obima poslovanja od 2%, a prihodovali su 12% više. Planirano je da u 2024. godini rast volumena ostane na istom nivou (oko 2%), a promet bude veći za 8%.

Pažnja kompanije usmerena je na nova partnerstva, doslednu primenu ESG standarda, dalji razvoj intermodalnog transporta i strateški razvoj distribucije farmaceutskih proizvoda.

Miloš Jelić, generalni direktor Nelt Grupe, izjavio je da je kompanija zadovoljna rezultatima u Evropskoj uniji (Hrvatska i Slovenija) i Africi, kao i da su zainteresovani za dalje širenje kako na afričkom, tako i na Starom kontinentu.

– Ne bih konkretizovao koje su države u pitanju, ali su nam svakako interesantne zemlje u regionu – Bugarska, Grčka, Rumunija, Mađarska…

Kompanija je ostvarila nova partnerstva u oblasti distribucije proizvoda, a Polimark je jedan od njih. Kako je naveo Jelić, distribucijom Polimarkovih proizvoda kompanija Nelt želi da podrži domaće proizvođače.

– Osim inostranih brendova u našem portfoliju, želimo da pružimo punu podršku proizvođačima iz Srbije da uvećaju udeo na domaćem tržištu, ali da rastu i van granica naše zemlje.

Darko Lukić, izvršni potpredsednik Nelt Grupe, predstavio je Neltovu strategiju Accelerate 2025.

– Naši ciljevi do 2025. godine su ubrzanje rasta prihoda, rast sva tri stuba biznisa – distribucija, logistika i brendovi, nova partnerstva i nastavak geografske ekspanzije. U fokusu za 2024. godinu su nam implementacija regionalne strategije razvoja Nelt Pharmaceuticals divizije, i tu imamo odličnu polaznu tačku kroz ugovor sa kompanijom Kenvue za 6 tržišta –  naveo je Lukić.

U 2023. godini Nelt je uložio pet miliona evra u dodatne zarade i povećao broj zaposlenih za 265 novih koleginica i kolega.

Investicije i akvizicije

– Kompanija je uvek aktivna na pronalaženju novih prilika za razvoj poslovanja i novih akvizicija. Razgovaramo sa nekoliko kompanija i u ovom regionu i u Africi oko potencijalnih preuzimanja. Sa druge strane, ukoliko ima i onih koji bi bili bolji u nekom segmentu našeg poslovanja, razmisli bismo i o strateškom partneru u tom delu – naveo je Lukić i podsetio da je Nelt prošle godine postao suvlasnik kompanije Chips Way u Čačku, koja već godinu dana posluje veoma uspešno.

U ovoj godini nivo investicija je dostigao 20 miliona EUR, a toliko je planirano i za 2024. Novac će biti uložen u ljudske resurse, digitalizaciju i automatizaciju skladišta.

Intermodalni terminali

Kapaciteti intermodalnog terminala u Dobanovcima su skoro pa prebukirani, izjavio je Miloš Jelić za naš portal. Kompanija je  nedavno u Kruševcu otvorila drugi intermodalni terminal koji će predstavljati značajan dodatak logističkoj infrastrukturi regiona.

Foto: Nelt

Kompaniji Nelt prvi BiH sertifikat Ovlašćenog privrednog subjekta