RATEL: Obustavljen prijem pošiljki za Rusiju, Ukrajinu i Belorusiju

Poštanski operatori kurirskih i ekspres usluga, zbog trenutnog stanja i konflikta između Rusije i Ukrajine na teritoriji Ukrajine, obustavili su prijem pošiljaka za teritorije Rusije, Ukrajine i Belorusije, objavio je RATEL u sredu (16. marta 2022. godine).

Sa Rusijom i Ukrajinom, Pošta Srbije obavlja poštanski saobraćaj u oblasti univerzalne usluge, dok je slanje novca za Ukrajinu omogućeno korišćenjem usluge PostCash (međunarodna uputnica), s tim što je isplata ograničena na lokacije koje su izvan regiona Donjeck i Lugansku, a u zavisnosti od trenutne bezbednosne situacije, navodi se.

ERGP (European Regulators Group for Postal Services) je pokrenuo akciju za podršku inicijativi evropskih poštanskih operatora za smanjenje ili ukidanje poštarina za pošiljke naslovljene za Ukrajinu, koje sadrže humanitarnu pomoć.

Poštanski operatori kurirskih i ekspres usluga, kao i JP Pošta Srbije, obavestili su RATEL da dosada nisu imali nijedan zahtev za slanje humanitarne pomoći građanima Ukrajine, navedeno je u zvaničnom saopštenju RATEL-a.

– RATEL nastavlja da prati događaje, a sve naredne korake preduzimaće u skladu sa interesima korisnika i preporukama međunarodnih organizacija u oblasti poštanskih usluga – dodaje se.