Sajber kriminal i logistika – GEFCO žrtva hakerskog napada

Francuska logistička grupa GEFCO bila je žrtva sajber napada, potvrdio je u video-poruci objavljenoj u utorak dana generalni direktor ove kompanije Luc Nadal.

Kako je izjavio, misteriozni malver bio je osmišljen da poremeti poslovanje kompanije širom sveta, sa sličnim hakovanjem podataka kakvo je druge brodare koštalo milione dolara. GEFCO sa svojim IT partnerima i vlastima istražuje problem, potvrđeno je.

– Naš IT tim, zajedno sa partnerima, 24 sata dnevno radi na obnavljanju naših poslovnih aplikacija i već smo dosta napredovali u pronalaženu rezervnih rešenje – naveo je Nadal u poruci kupcima, kolegama i partnerima.

– Čim smo saznali za sajber napad, kontaktirali smo kupce i partnere kako bismo ih obavestili, a zaposlene smo angažovali da identifikuju i primene alternativne procese kako bismo osigurali kontinuitet poslovanja.

Međutim, GEFCO nije ponudio detalje na koje je sisteme uticao kibernetički napad, a portparol je rekao Loadstar-u da je to „uticalo na njihove operacije“, prenosi channelnews.com.au. 

Luc Nadal podsetio je da je kompanija GEFCO u svojoj 70-godišnjoj istoriji preživela mnogo oluja i da je posvećena stalnom unapređenju poslovanja.

– Mi smo otporna i robusna organizacija – rekao je.

Sajber kriminal je dugo bio jedan od glavnih rizika u globalnim lancima snabdevanja. Nemačka osiguravajuća kuća Allianz nedavno je logističku industriju imenovala kao jednu od mogućih glavnih meta meta IT kriminala, pored energetskog sektora i umreženih automobila. Pre nešto više od dve nedelje i međunarodna organizacija TUV Rheinland upozorila je na sve veće sajber pretnje u brodarstvu. Šteta bi mogla da dostigne vrtoglave cifre, navodi se u izveštaju.

Jedan od primera je i napad na Maersk 2017. godine. Sajber kriminalci su uspeli da pristupe sistemu logističke kontrole Grupe i šifruju sisteme – što je rezultiralo time da više nije bilo moguće pratiti koji se teret nalazio na brodovima (u kontejnerima) i u skladištima. Za kratko vreme kompanija je pretrpela štetu od 300 miliona dolara.