Kako se transportuje med?

Istraživanja pokazuju da potrošnja meda širom sveta raste iz godine u godinu. U Srbiji je pčelarstvo jedno od najstarijih zanata, a ovogodišnji povoljni uslovi za cvetanje bagrema najavljuju rekordne rezultate za domaću proizvodnju. Ukupan izvoz meda iz Srbije u prvih deset meseci 2022. godine bio je 1.479 tona. Najveći uvoznici srpskog meda su Nemačka, Poljska, Belgija i Španija. Ali i pored dobre proizvodnje Srbija je uvezla i oko 485 tona stranog meda – iz Moldavije, Rusije, Ukrajine i Novog Zelanda. U ovom pitanju podelićemo sa vama šta je sve neophodno da znate ukoliko se opredelite za spoljnu trgovinu medom.

Osnovi uslovi za skladištenje i transport meda

Med nije zahtevan kao drugi prehrambeni proizvodi poput mesa i mlečnih proizvoda koji su skloni kvarenju pod temperaturom ispod optimalne. Ali to ne znači da je izvoz meda bez izazova. Med će promeniti konzistenciju kada je izložen toploti ili vlazi što znači da ukoliko je vaša finalna destinacija u zemlji sa visokim nivoom vlažnosti vazduha, to može dovesti do gubitka proizvoda, ali i ukusa i lekovitih svojstava. Jedan od načina da se to izbegne jeste efikasno pakovanje. Plombirani kontejner je idealno rešenje jer osim što štiti proizvod sprečava i njegovo neovlašćeno otvaranje tokom putovanja.

S obzirom na to da med ne zahteva striktan temperaturni režim, može se koristiti i otvoreno vozilo, ali će tada biti neophodno da se med prekrije kako bi se izbegla kontaminacija meda prašinom ili napadom insekata. Ipak, to ne znači da temperaturu samog vozila ili skladišta treba u potpunosti zanemariti, zbog čega je poželjno koristiti termo ćebe. Skladištenje je idealno na sobnoj temperaturi i van domašaja sunčeve svetlosti. Med se takođe ne može transportovati ili skladištiti zajedno sa robom jakog ili neprijatnog mirisa. U zavisnosti od toga da li je reč o staklenom, metalnom ili plastičnom pakovanju – med može zahtevati veći ili manji stepen opreznosti prilikom rukovanja.

Uvoz meda

Za uvoz meda u Srbiju neophodno je da posedujete dokaz da roba ispunjava veterinarsko sanitarne zahteve, tačnije veterinarski sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti meda. Uvoznik takođe mora biti registrovan u jedinstvenom registru subjekata za poslovanje hranom kod Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, dok skladište koje vrši prijem robe mora biti upisano u registar objekata za poslovanje hranom koje vodi isto ministarstvo.

Izvoz meda

Vaša zemlja odredišta može imati dodatne zahteve koje morate da ispunite. Neke zemlje imaju znatno strože i manje isplative uslove zbog čega ćete ih eliminisati sa vaše liste za izvoz.

Izbor pravog špeditera, koji će analizirati potrebe kupca kao i karakteristike tereta, kreirati optimalne rute isporuke i obezbediti poštovanje svih mera bezbednosti tokom transporta, pretovara i skladištenja, pomoći će vam da vaša roba neometano stigne na odredište.

Kontaktirajte cargo-partner eksperte za više informacija!
Srdačan pozdrav,
cargo-partner | transport + iLogistics

 

Category: Špedicija, transport i logistika
Tags: honey export, honey import, honey storing, honey transport, izvoz meda, kargo partner, logistics, logistika, skladištenje meda, transport, transport meda, uvoz meda