Kako izgleda obići svet skoro besplatno putujući na teretnim brodovima?

Da li ste fleksibilni sa vremenom? Da li vam je ok da zbog oluje budete izbačeni iz kreveta? Putovanje kargo brodovima može biti prava stvar za vas!

Ukoliko putujete preko okeana, možete probati transportni brod – jedan od onih nezgrapnih brodova dugih stotine metara. Ovaj način putovanja je opcija za putnike koji su ekstremno fleksibilni u pogledu mnogih stvari. Na primer, putovanje preko Pacifika traje 12 sati avionom ili oko 2 nedelje kargo brodom. Ali, to je samo jedna od stvari.

Thorn Pederson je obišao već više  od polovine država na svetu bez putovanja avionom, a putovao je sa jednog kontinenta na drugi teretnim brodovima.

– Manje od 200 ljudi je posetilo sve zemlje na svetu, a svi oni su leteli u nekim delovima svojih putovanja. Ja putujem već više od 3 godine, obišao sam 121 državu za sada, nisam se vraćao kući i nisam koristio avionski prevoz. Kada želim da pređem npr. Atlantik, nemam drugi izbor osim teretnog broda.

Zar nisu ta duga putovanja veoma dosadna?

– Koliko već ovaj projekat traje ja nemam odmora. Istražujem vizni režim i prelaske granice, upoznajem ljude i komuniciram sa novinarima. Imam osećaj da sam na odmoru kada sam na nekom od tih brodova. Za dva do četiri dana imam posla kada nema interneta, a onda nemam više šta. Dakle, uradim sve što mogu offline i onda sam na pauzi.

Na pauzi spava, čita knjige, a najviše vremena provodi na komandnom mostu jer tamo dobija mnogo informacija.

Da li ima ikakvog luksuza?

– Poslednji na kome sam bio je imao saunu i zatvoreni bazen. Ponekad ima internet. Jednom sam video Auroru Borealis, viđao sam delfine i kitove. Ponekad je sve to veoma posebno. Ipak, većinu vremena vidiš samo vodu.

Da li je ikada strašno?

– Jedno putovanje po severnom Atlantiku je trebalo da traje 8 dana, ali uleteli smo u veoma nemirnu vodu i bio sam prilično ubeđen da ću tada umreti. Talasi su bili ogromni i zapljuskivali su kontejnere, spustili su brzinu na 4 čvora. Leteo si na sve strane ako se ne držiš za nešto. Ja sam pitao „da li je ovo normalno?“ a posada se smejala. Rekli su mi „Sine, ovo apsolutno nije ništa posebno.“ Onda sam se smirio. „Ok rekli su da nije ništa, samo treba da prođe.“ I tako sam proveo naredna 4 dana.

Kada je more nemirno, pokušava da spava ali je to skoro nemoguće.

–  Kotrljaš se po krevetu. Stolica koja je u kabini se stalno prevrće. Podigneš je i čekaš da vidiš koliko će joj trebati da se prevrne. Uzmeš nešto da jedeš i jednom rukom se držiš za sto da se ne prevrneš, a drugom držiš tanjir. I onda više nemaš slobodne ruke kojom bi jeo.

Kako se ukrcavaš?

–  Težak je posao uspeti da uđeš na kargo brod. Ima nekoliko kompanija koje će ti ponuditi kabinu. Možeš kontaktirati cargo ship travel agency i kupiti kartu. Ja to ne radim. Kargo brodovi nemaju računicu da primaju putnike osim ako ne mogu da naprave posao od toga. Dani kada si mogao da ponudiš svoj rad za putovanje su prošli. Ti si samo obaveza ljudima na brodu i nema razloga da te prime da se ukrcaš. Većina luka imaju osiguranje u ne možeš im ni prići. Život na brodu se svodi na nekoliko stvari: posao, jelo, spavanje i rekreaciju. Putnik je mala promena u rutini broda.

Zašto se ti razlikuješ?

–  Ja putujem kao ambasador dobre volje danskog Crvenog Krsta i to ponekad otvara vrata naročito kod kapetana i drugih oficira. Oni plove i po 40 godina i imaju svoje priče pa im je zanimljivo da čuju priče čoveka koji putuje po svetu brz korišćenja aviona. Tretiraju me kao kralja, večeram sa kapetanom.

Koliko to košta?

 

TP: Jednom sam morao da platim 15 usd po danu za kabinu i hranu i 60 usd za osiguranje. Hteli su i da napišem priču o tome kako je divno putovati kargo brodom.

 

V: Jesi li plaćao druga putovanja?

 

TP: Sva ostala su bila besplatna.

 

V: Do kraja svog putovanja moraćeš da posetiš i dosta malih ostrvskih zemalja u Pacifiku. Da li ćeš tada putovati na neki drugi način?

 

TP: Definitivno neću koristiti putničke brodove. Roba se doprema i na ova ostrva, ali nemaju svakodnevne isporuke. Možda ću izaći na ostrvo i ponovo se vratiti na brod kada se roba istovari i ponovo utovare prazni kontejneri. Ja imam pravilo da moram provesti minimum 24h u svakoj zemlji. Tako da ako se ceo ovaj proces završi za 8 ili 14 časova i ako brod ode, onda možda ću morati da čekam mesec dana pre nego što sledeći drof pojavi. Videćemo.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.