Most između Rusije i Kine spreman za prve kamione! (VIDEO)

Most koji će povezivati Rusiju i Kinu preko reke Amur, prvenstveno namenjen teretnom saobraćaju, trebalo bi da bude u pušten u saobraćaj u novembru.

Ovu informaciju objavio je guverner Amurske oblasti Vasilij Orlov, koji je naveo da su „infrastruktura i sve usluge spremni“.

Ambiciozni projekat vredan 300 miliona dolara započet je u decembru 2016. godine, a završen u novembru 2019. Prvobitno je planirano da most u rad bude pušten u aprilu, ali je zbog pandemije korona virusa došlo do odlaganja.

 

Most povezuje gradove Blagovješčensk na krajnjem istoku Rusije i Hejhe na severu Kine, koji se nalaze na obalama reke Amur, a dugačak je više od jednog kilometra.

Teški vremenski uslovi u ovom hladnom regionu ometali su prekograničnu trgovinu godinama, ali bi most trebalo da reši taj problem. Nakon što ruta postane operativna, godišnji obim tereta bi mogao da dostigne i 400 miliona tona.

Iako je most prvenstveno namenjen za prelezak kamiona, očekuje se da će doprineti i razvoju turizma, odnosno većem dolasku turista iz Kine u Rusiju. Ipak, to je u planu tek u narednoj fazi, budući da će trebati još godinu i po dana da se sagradu prelat kojim bi prelazili autobusi.

Izvor: B92

Foto: YouTube/PrintScreen

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.