Nikolina Ćurić, rukovodilac sektora za železnički saobraćaj Standard Logistic – Efikasna rešenja uz visok kvalitet usluge

Devet godina poslovanja bilo je dovoljno kompaniji Standard Logistic da postane jedan od vodećih operatera u oblasti železničkog transporta.  Sa centralom u Beogradu i predstavništvima u BIH, Hrvatskoj i Sloveniji, kompanija je specijalizovana za transportne operacije i logistiku naftnih i petrohemijskih proizvoda u Srbiji, regionu i ostalim zemljama u Evropi.

– Posao smo započeli sa samo 10 železničkih vagon cisterni, a sada posedujemo “wagon pool” od više od 600 cisterni, koji se konstantno širi. S obzirom na to da posedujemo licencu za privatnog železničkog operatera, u našem vlasništvu se nalazi i jedna lokomotiva. Trenutno je u kompaniji zaposleno 19 radnika, koji rade u sektorima za drumski i železnički transport –  istakla je Nikolina Ćurić, rukovodilac sektora za železnički saobraćaj kompanije Standard Logistic za PlutonLogistics na početku razgovora.

PL: Osnovna delatnost kompanije je pružanje usluga železničkog transporta. Koju robu najviše transportujete i ko su vaši klijenti?

– S obzirom na to da pretežno raspolažemo železničkim cisternama za propilen, LPG i dizel, samim tim je ta roba najviše zastupljena u našim transportima. Osim toga, radimo i transport ostalih naftnih derivata, kao što su benzin, mazut, butan… U našoj organizaciji je vršen i transport automobila, ali i robe iz poljoprivredne industrije, kao što je koncentrat, drvo itd.

Svakodnevno se susrećemo sa novim izazovima, što nam je posebno drago, jer samim tim održavamo dinamičnost samog posla i usavršavamo se u nama manje poznatim i neistraženim oblastima.

Naši klijenti i partneri su mnogobrojne poznate kompanije iz oblasti naftne, hemijske, poljoprivredne i automobilske industrije, a neke od njih su NIS, MOL, OMV, Petrol LPG, HIP Petrohemija, Standard Gas, GEFCO, Budamar South, i mnogi drugi.

Naravno, otvoreni smo i za uspostavljanje saradnje sa novim klijentima iz drugih delatnosti.

PL: Specijalizovani ste za logistiku naftnih derivata i hemijskih proizvoda. Koliko je to zahtevan posao? Koja znanja su potrebna za ogranizovanje prevoza u toj industriji?

– Posao je vrlo zahtevan, jer postoji veliki broj spoljnih faktora koji imaju uticaj na realizaciju samog transporta. Kako bismo imali što bolju kontrolu, implementirali smo softver sistemski prilagođen našim potrebama, koji nam daje mogućnost optimizacije performansi u realnom vremenu. Softver objedinjuje sve procedure u radu i omogućava sinhronizovanu analizu i obradu podataka, kako u finansijskom, tako i u logističkom pristupu. Pored osnovnih znanja iz transporta i logistike, potrebno je i poznavanje rada ovog softvera. Naš stručni tim se sastoji od saobraćajnih inženjera, mašinskih inženjera i ekonomista.

Osim toga, imamo mobilni tim koji se bavi rešavanjem problema na terenu – popravke vagona i slično. Kako bismo zadovoljili sve specifične upite koje dobijamo od klijenata, radimo na dizajniranju individualnih ponuda, što je takođe veoma zahtevan posao.

PL: Pružate i usluge drumskog transporta. Možete li da nam kažete nešto više o tome?

– Trenutno drumski transport ima manji udeo u našem poslovanju nego železnički. Posedujemo 4 kamiona i imamo intenciju da povećamo broj vozila u našem voznom parku kako bi ovaj vid transporta u našoj firmi bio zastupljeniji. Do sada smo sarađivali sa Milšpedom na transportima kroz Evropu – Poljska, Češka, Nemačka, Rumunija, Mađarska…

PL: Vaša kompanija okrenuta je i ekologiji. Koje sve napore činite kako biste smanjili negativan uticaj na životnu sredinu?

– Činjenica je da je, sa aspekta uticaja saobraćaja na životnu sredinu, transport železnicom mnogo bolje rešenje nego drumski. Ono što mi možemo da uradimo, to je da utičemo da transportno vreme bude što kraće, kako bi se smanjila potrošnja goriva, a samim tim i emitovalo što manje štetnih gasova. Kombinovanjem manjih pošiljki sa većim utičemo na smanjenje pokretanja lokomotiva.

Ove godine smo započeli zamenu delova vagona koji izazivaju buku prilikom transporta, prateći evropske trendove. U nekim evropskim zemljama zakonom je obavezna ugradnja tih delova kako bi se smanjila buka.

Redovnim održavanjem i servisiranjem vagona nastojimo da predupredimo potencijalno rasipanje tereta štetnih po životnu okolinu. Organizujemo transport opasnih materija u skladu sa Pravilnikom o međunarodnom železničkom prevozu opasnog tereta (RID).

PL: Koje dodatne/propratne usluge klijenti mogu očekivati od vas?

– Svojim klijentima nudimo različita rešenja prilagođena njihovim zahtevima, od transporta malih grupa vagona do kompletnih vozova, ali i organizaciju pretovara robe na terminalima u Poljskoj – na granici sa Belorusijom, kao i u Mađarskoj – na granici sa Ukrajinom, sa kojima imamo višegodišnju saradnju.

Zahvaljujući dobro razvijenoj međunarodnoj mreži sa evropskim partnerima, omogućavamo transport robe širom Evrope, od Nemačke i Poljske na severu do Italije i Grčke na jugu. Nudimo celokupno logističko rešenje svojim klijentima, zasnovano na najnovijim strategijama i savremenim tehnologijama.

U cilju optimizacije lanca snabdevanja, klijentima pružamo pouzdane i efikasne usluge, sa fokusom na uštedu troškova i vremena, sigurnost i kvalitet samog procesa transporta. Za našeg klijenta obično je najvažnija isporuka na vreme, kao i vreme samog tranzita robe, a Standard Logistic upravo na tom polju, od samog početka transporta, ima mogućnost da utiče obezbeđujući vagone na utovarnom mestu, kao i isporuku proizvoda na krajnje odredište koristeći već ustaljene trase.

PL: Pandemija korona virusa i dalje traje. Koliko je bilo izazovno poslovanje u ovoj godini?

– Naišli smo na mnoge prepreke usled transportnih ograničenja izazavanih korona virusom. Smanjenje potrošnje goriva, a samim tim i potrebe za njegovim transportom, uticalo je na finansijske gubitke. Trenutna situacija je malo povoljnija, ali kao i mnogi drugi ni mi nismo bili pošteđeni. Ostatak godine predstavlja veliki izazov za realizaciju planova koje smo imali za ovu godinu, tako da ćemo se truditi i raditi više i napornije da to i ostvarimo.

PL: U kojim projektima ste danas angažovani i kakvi su planovi za budućnost?

U toku je projekat otvaranja kontejnerskog terminala u Rumi, gde bismo spojili kompletnu logistiku sa pretovarom. Projekat polako privodimo kraju i očekujemo da će biti u funkciji u narednih nekoliko meseci. Pripremni radovi su u toku, završena je kompletna studija i projektna dokumentacija.

U DRUŠTVU TOP 5

Kompanija Standard Logistic našla se i u TOP 5 firmi u železničkom prevozu tereta po poslovnim prihodima u 2019, kao i godinu dana ranije.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.