Zaboravite na „boks“ – U Hrvatsku od 15. oktobra samo sa dve pakle cigareta

U Hrvatsku ćete od 15. oktobra iz Srbije moći da unesete samo dve pakle cigareta, umesto deset (odnosno šteke ili boksa).

Na oko 300 miliona kutija cigareta oko 7% je neoporeziva potrošnja, dok je situacija kod duvana još gora. Računa se da siva zona iz budžeta „izbija“ više od pola milijarde kuna, piše Poslovni dnevnik. 

Sa svakim poskupljenjem cigareta i duvana, usled podizanja akciza – kojih je proteklih godina bilo dosta, od glavnih igrača u duvanskoj branši stizala su upozorenja da će to podstaći sivo tržište i prekogranične kanale, koji „izmiču“ državi kada je porez u pitanju. Snabdevanje jeftinijim cigaretama iz BiH ili (u manjoj meri) iz Srbije, i u legalnim okvirima i izvan njih, ove godine već je donekle otežala epidemiološka situacija, a uskoro će i novi propisi.

U ličnom prtljagu, bez plaćanja PDV-a i akciza u Hrvatsku ćete tako od 15. oktobra moći uneti, na primer, samo dve paklice cigareta, umesto deset. Kada je reč o drugim duvanskim proizvodima, isto važi i za duvan za motanje, za koji će maksimalna količina pošteđena nameta takođe biti petostruko manja nego dosad. Umesto dosadašnjih 250 grama, slobodno ćete moći da unesete samo 50.

Ova nova pravila deo su predloženih izmena Pravilniku o oslobađanju od PDV-a i akciza za robu uvezenu u ličnom prtljagu osoba koje putuju iz trećih zemalja (izvan Evropske unije), kao i za robu uvezenu kao male pošiljke nekomercijalnog karaktera. Radi se o predlogu izmena koji je ove sedmice pušten u javnu raspravu.

Tim su pravilnikom inače definisani i limiti za alkoholna pića, kao i “rezervno gorivo” u prenosivim rezervoarima, ali fokus izmena najviše je na cigaretama i duvanu, s tim da je od količnskih smanjenja izuzet avio prevoz, piše Poslovni dnevnik. 

Nova pravila o plaćanju poreza na dodatu vrednost odnose se i na slanje paketa iz trećih zemalja, što će najviše uticati na prijem „jeftinih“ pošiljki (vrednosti manje od 22 evra) iz Kine, koje bi trebalo da poskupe oko 25%.