Efikasnija kontrola na reci – Carinici i policajci u Novom Sadu demonstrirali pretragu brodova (FOTO)

Veštine budućih carinskih instruktora za pregled plovila prikazane su juče na Dunavu u Novom Sadu uz prisustvo ambasadora SAD i Francuske, Кristofera Hila i Pjera Кošara, direktora Uprave carina Srbije Branka Radujka, kao i predstavnika EXBS programa.

Kako je saopšteno iz Uprave carina, obuka budućih instruktor je obezbeđena zahvaljujući Programu kontrole izvoza i bezbednosti granica (EXBS) Vlade SAD, a sprovedena uz podršku eksperata francuske carine.

– Borba protiv prekograničnog kriminala zajednički je prioritet svih administracija u regionu, pa je podrška u usavršavanju veština i donacija opreme kroz međunarodne programe od izuzetnog značaja za modernizaciju službi koje su zahvaljujući tome spremnije da se efikasnije suprotstave krijumčarima kako na kopnu, tako i na vodenim putevima – navodi se u saopštenju.

Radujko je naglasio da je prioritet u radu Uprave carina „da obezbedi efikasne, transparetne i jednostavne spoljnotrgovinske procedure onima koji posluju zakonito i pošteno, a da otkrije i zajedno sa drugim državnim organima sankcioniše one koji to ne čine“.

– Borba protiv krijumčarenja je veoma zahtevna i gotovo nemoguća bez sadržajne regionalne i međunarodne saradnje, kako po pitanju razmene informacija, tako i na planu podizanja tehničkih i stručnih kapaciteta Uprave – istakao je Radujko i dodao da su “zahvaljujući podršci iz Programa kontrole izvoza i bezbednosti granica Vlade SAD naši službenici sada spremniji da ostvare još bolje rezultate u suzbijanju krijumčarenja na rekama, koje je ranije bilo veoma atraktivno za one koji pokušavaju da prevare i oštete državu švercujući pre svega gorivo i cigarete.”

Ove godine smo u zajedničkim akcijama sa policijom ostvarili neke od rekordnih zaplena upravo na reci, a ta borba će se nastaviti uz nultu toleranciju prema krijumčarima – naglasio je Radujko.

U saopštenju se podseća da je EXBS Program za kontrolu izvoza i bezbednosti granica Vlade SAD u Republici Srbiji započet 2004. godine, a da Uprava carina u njemu učestvuje od juna 2005. Cilj programa je poboljšanje svih aspekata kontrole bezbednosti granice, zbog čega je pored finansiranja potrebne opreme, sproveden i niz obuka, seminara i treninga za usavršavanje službenika policije i carine.

Foto: Uprava carina

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.