FITOSANITARNI SERTIFIKATI: Nova pravila na prelazima sa Mađarskom

U Mađarskoj je uveden novi propis – od sada na teritoriju Evropske unije žive biljke se mogu preneti samo ukoliko imaju prateću fitosanitarnu dokumentaciju.

U početku  izuzetka nije bilo – bilo da je u pitanju jedna jabuka ili gajba, bilo da je reč o lukovicama ili rasadu. Ukoliko se pronađu u vozilu, a nemaju odgovarajuće dokumente, putnik će to morati ili da baci, ili će ga mađarski carinici vratiti nazad u Srbiju. Putnici kod onih kod kojih se pronađu biljke neće biti novčano kažnjeni, ali neće moći da nastave put. Zanimljivo je da se ova obaveza ne odnosi na pet biljaka – urme, durijan, ananas, banane i kokos, koje i dalje možemo da nosimo, čak i kada ne poseduju uverenje o zdravstvenoj ispravnosti, prenose Novosti.

Ipak, voće i povrće do pet kilograma u ličnom prtljagu putnici će moći da unesu u Mađarsku samo preko graničnih prelaza, jer su nadležni organi te članice EU odlučili da, za sada, za tu količinu fitosanitarni sertifikat nije potreban.

– Do donošenja novih EU propisa koji će definisati izuzeća u skladu sa procenjenim rizikom u pogledu malih “količina“, molimo građane da poštuju ovu odluku Evropske komisije prilikom prelaska granice sa drugim zemljama EU – apelovalo je Ministarstvo poljoprivrede.

Lista zbog 20 buba

Stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, a kao deo direktive Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće. Na listi evropske institucije je 20 karantinskih štetočina koje se namnožavaju i šire, a uključujući japansku bubu, azijsku bubu dugog roga, citrusovu zelenu i crnu tačku i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

Ni šljive, ni trešnje

* PUTNICI koji ulaze na teritoriju EU neće moći, pored jabuka da unesu i drugo voće i povrće.

* Na ovoj listi su i šljive, trešnje, paradajz, krompir, luk i drugo voće i povrće, ukoliko nemaju fitosanitarni sertifikat.

* Sušeno, konzervirano i prerađeno voće i povrće može se doneti u zemlje EU.

Uredbe

Uredba 2016/2031 Evropskog parlamenta o zaštitnim merama protiv organizama štetnih za biljke i Uredba 2017/625 Evropskog parlamenta o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima kojima se osigurava primena propisa o hrani i hrani za životinje, pravila o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja stupile su na snagu 14. decembra 2019. godine.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.