Izvoz hrane u Rusiju veći za 68%

Izvoz hrane iz Srbije na rusko tržište porastao je, u prvoj polovini 2014. godine, za čak 68% i dostigao 117 mil USD. Očekuje se do kraja godine vrednost izvoza srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju od 300 mil USD.

Povećanje plasmana najviše je izraženo kod svežeg i prerađenog voća i povrća, svih vrsta sira, svinjskog i goveđeg mesa i mesnih prerađevina, sladoleda, sokova, vina i ostalih alkoholnih pića, ali i semena suncokreta, semenskog kukuruza, sadnica voća i kalemova ruža.

U 2013. izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju vredeo je 184,6 miliona dolara i bio je za 13 procenata veći nego godinu ranije. Velike svetske kompanije prehrambenog sektora razmatraju mogućnost investiranja u Srbiji, organizovanja proizvodnje i korišćenja modela preferencijalnog plasmana proizvoda na tržištu jedinstvenog ekonomskog prostora Rusije, Belorusije i Kazahstana, sa kojima Srbija ima potpisane Sporazume o slobodnoj trgovini i bescarinskom izvozu.

Prehrambeni proizvodi čine petinu od ukupnog izvoza Srbije prema Rusiji. Ukupna trgovinska razmena Srbije i Rusije za šest meseci 2014. vredela je 1,64 milijarde dolara i veća je za 21,6% nego u prvoj polovini 2013. godine. Izvoz iz Srbije iznosio je 486,7 miliona dolara, a uvoz 1,16 milijardi dolara.

Najviše smo izvozili ženske hula-hop čarape, pokrivače podova, sveže jabuke, a uvozili energente, koji čine 70% ukupnog uvoza. Deficit u trgovinskoj razmeni Srbije i Rusije je 674 miliona dolara, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 42%. Rusija je Srbiji četvrti izvozni i treći uvozni partner.

Posle 2009. godine i negativnih efekata ekonomske krize, koja je uticala i na plasman robe iz Srbije u Rusku Federaciju, prosečan godišnji rast izvoza srpskih proizvoda iznosi 33%.

Privredna komora Srbije (PKS) podržava izvoz, inicijative i nastup srpskih kompanija, članica PKS, na tržištu Rusije, organizacijom prezentacija, direktnih partnerskih kontakata, saradnjom sa trgovinskim lancima i distributerima na tom tržištu, kao i organizovanjem ekspertskih savetovanja, seminara, sajmova i poslovnih foruma.