Srpski izvoz u Rusiju premašio milijardu dolara!

Robna razmena Srbije i Ruske Federacije u 2013. godini iznosila je 3,34 mlrd USD, što je za 11,6% više nego 2012. Izvoz iz Srbije zabeležio je rekordan rezultat uz značajan rast od 22,2% i njegova nominalna vrednost dostigla je 1,65 mlrd USD.

Uvoz je prošle godine bio u padu, da bi se u poslednjem kvartalu znatno povećao, što u ukupnom proračunu iznosi rast oko 6,6 odsto u odnosu na 2012. tako da je vrednost uvoza dostigla milijardu 969,3 mil USD. Negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom iznosi 904 mil USD.

Rusija je četvrti partner Srbije u izvozu u 2013. godini sa učešćem od oko 7,2% od ukupnog izvoza Srbije, a treći u uvozu sa učešćem od devet odsto. Pokrivenost uvoza izvozom je 54%.

Privrednu saradnju Srbije i Rusije karakteriše međusobna bescarinska trgovina za oko 99% robe, rast izvoza, broja srpskih kompanija koje izvoze na rusko tržište i širenje lepeze proizvoda u izvozu. Deficit je konstantno prisutan na srpskoj strani zbog uvoza energenata između 60 i 80%. U 2013. na tržište Rusije izvozilo je 768 srpskih kompanija, a godinu ranije 702. Prošle godine 1.372 različita proizvoda izvezena su u Rusiju,  a 2012. godine 1.207.

Najzastupljeniji proizvodi u srpskom izvozu su – hula-hop čarape, podni pokrivači i tapete, jabuke, višeslojne podne ploče, lekovi za maloprodaju, cirkulacione pumpe za grejne sisteme, cevi od rafinisanog bakra, spoljne pneumatske gume za putničke automobile… Iz Rusije u Srbiju se najviše uvoze nafta i gas, zatim aluminijum i žica od rafinisanog bakra. Uvozi se i urea, ugljenik, odlivci, otpresci, otkivci neobrađeni od bakra, cigarete koje sadrže duvan, šipke i profili od rafinisanog bakra.

Najveći izvoznicu u Rusiju su „Valy“ Valjevo, „Tarkett“ Bačka Palanka, „Hemofarm“ Vršac, „Grundfos“ , FBC Majdanpek, „Tigar Tyres“ Pirot, „Impol Seval“ Sevojno, „Holding kablovi Jagodina“ u restrukturiranju, „Valjaonica bakra Sevojno“, „Sintelon“ Bačka Palanka. Najveći uvoznici iz Ruske Federacije su NIS A.D. Novi Sad, JP „Srbijagas“ Novi Sad, „Impol Seval“ Sevojno, FBC AD Majdanpek, Valjaonicabakra Sevojno, „Promis“ Novi Sad, „Tigar Tyres“ Pirot, „Železera Smederevo“, „Unifert“ Beograd, „Agrofert“  Novi Sad.

Ukupna robna razmena Republike Srbije i Ruske Federacije u 2012. dostigla je dve milijarde 719,3 miliona dolara, a u poslednje četiri godine srpski izvoz beleži kontinuirani rast.