Kamioni na granicama koštaju region 800 mil EUR – Svetska banka priprema projekat za jednostavniju trgovinu na Balkanu

Srbija je još u decembru 2006. godine u Bukureštu potpisala CEFTA sporazum kojim su carine prilikom trgovine u regionu ukinute. Međutim, da u praksi problemi ipak postoje, uprkos činjenici da je trgovina liberalizovana još pre 12 godina, svedoče kamioni sa robom koji svakodnevno čekaju na granici.

 Nema logike da samo kod nas na granici možete videti kilometarske kolone kamiona. Zbog toga Svetska banka priprema regionalni projekat kojim bi trebalo da se olakša trgovina na teritoriji Balkana – rekao je Lazar Šestović, viši ekonomista Svetske banke.

Projekat bi trebalo da bude odobren na leto, a dosad su preliminarno za njegovu primenu zainteresovane Srbija, Makedonija i Albanija.

Da je CEFTA unapredila trgovinu u regionu i povećala izvoz, izjavio je nedavno ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ali, kamioni na graničnim prelazima i dalje čekaju sedam do 48 sati, dok se kamioni u Gruziji zadržavaju sedam minuta, podsetio je ministar.

– Gubimo 26 miliona sati godišnje zbog čekanja kamiona sa robom na granici, kazuju podaci MMF-a – rekao je resorni ministar.

Oko 800 mil EUR plaća se za različite vrste usluga na graničnim prelazima, opravdano ili neopravdano, što je 1% BDP-a zemalja regiona, dodao je Ljajić, prenosi Politika.

SASTANAK U VINKOVCIMA

Da bi se stvari popravile u Vinkovicima je održan sastanak uprava carina i policije – Srbije, Hrvatske i Slovenije. Slovenci su zaključili da oni sa Italijom i Austrijom nemaju baš puno problema koliko sa hrvatskom granicom i prelaskom međunarodnog koridora.

Na sastanku je bilo reči oko prelaza Batrovci između Srbije i Hrvatske, gde bi se novim merama ubrzao promet.

Uvođenje dodatne trake za kretanje teretetnih vozila, zapošljavanje dodatnog osoblja kako na carini tako i u graničnoj policiji i uvođenje jednog zajedničkog pregleda vozila od strane naše i hrvatske carine, navodi Aleksandar Spasić iz Udruženja „Međunarodni transport“, prenosi RTS.

Situacija nije bolja na mađarskoj granici gde nema pravila oko čekanja. Najčešći uzrok čekanja je rad policije na otkrivanju ilegalnih emigranata, koji koriste kolone kamiona da tokom noći skinu plombe sa kamiona i uđu u isti.To naknadno košta prevoznike nekoliko hiljada evra kazne, navode u udruženju prevoznika.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.