Počinje vanredna inspekcijska kontrola uvoznika voća i povrća

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) saopštilo je da je izdalo nalog inspekcijskim službama da se izvrši vanredna kontrola svih uvoznika voća i povrća u cilju otklanjanja i najmanjih nepravilnosti u pogledu deklarisanja proizvoda koji se uvoze u Republiku Srbiju.

Kako se navodi, cilj Ministarstva je i da se istovremeno, kroz intenziviranje kontrola spreči bilo kakav pokušaj uznemiravanja javnosti u delu zdravstvene ispravnosti poljoprivrednih proizvoda na našem tržištu.

– Najvažnije pitanje je u apsolutnom smislu zdravstvena ispravnost hrane u našoj zemlji i zbog toga podsećamo još jednom da se pre odobravanja svakog uvoza vrše detaljne laboratorijske kontrole koje su i u slučaju aktuelnog pitanja u vezi sa deklarisanjem paradajza pokazale da je reč o potpuno ispravnim proizvodima. Ipak, utvrđivanje odgovornosti za greške koje su načinjene u pogledu samog teksta deklaracije je predmet rada nadležnih službi MPŠV koje su u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pokrenule postupke protiv odgovornih u procesu – navodi se u saopštenju.

U slučaju potvrđivanja odgovornosti svi prekršioci u lancu će, u skladu sa zakonskim ovlašćenima, biti najstrože sankcionisani, dodaje se.