„Omega speedmaster“ stigao do 1,3 miliona dinara – Ovako je bilo na prvoj e-licitaciji za oduzetu robu!

U Upravi carina Srbije 30. marta 2022. godine održana je prva elektronska licitacija trajno oduzete robe i time svečano obeležen početak novog i jedinog načina na koji će se takva roba javno prodavati. Dosadašnji, tradicionalni način prodaje robe oduzete pravosnažnim rešenjima u carinsko-prekršajnim postupcima, zvanično je postao deo istorije.

Ono što je kod elektronskih licitacija značajna novina je da je identitet svakog učesnika zaštićen, jer se nadmetanje odvija pod šifrom, što istovremeno predstavlja i svojevrsnu garanciju nepristrasnosti postupka.

Prva e-licitacija je izazvala značajno interesovanje, pošto se samo radi razgledanja robe, putem aplikacije za elektronske licitacije prijavilo preko 2.600 građana i gotovo 300 pravnih lica. U aplikaciji za elektronske licitacije podneto je ukupno 464 zahteva, ali kako na licitacijama mogu učestvovati samo oni koji prethodno uplate neophodnu kauciju (30 odsto od vrednosti robe), za robu čija je prodaja ovoga puta oglašena, uplaćeno je ukupno 113 kaucija, iza kojih stoji 63 učesnika (pojedini su uplatili kaucije za više predmeta).

U prvih pola sata e-licitaciju je uživo pratilo više od 500 ljudi, koji su mogli u tom periodu da vide i uspešan završetak prve prodaje. Ručni sat „Iblo“ (Hublot) modela „Bing beng“ (Bing bang) prvi je predmet koji je prodat za 900.001 dinar.

Ovaj iznos premašio je sat „Omega speedmaster“ koji je izlicitiran za 1,355 miliona dinara, što je bila gotovo duplo veća cena od početne.

Kako je voditelj prve e-licitacije, carinski službenik Božidar Đurić objasnio, po uspešnoj kupovini, kupac je dužan da lično preuzme robu u narednih osam dana.

– To je ujedno i period u kom je kupac dužan da nam predoči dokaz o uplati, da se legitimiše, potpiše u zapisniku, u kontrolniku, i da mi razdužimo robu. Ako kupac ne dođe, ili ne preuzme robu, gubi pravo na povraćaj depozita. Novac ostaje na računu carinarnice, a mi ga uplaćujemo u budžet Republike Srbije. Predmet se ponovo izlaže na narednoj licitaciji, a prethodni kupac nema pravo da učestvuje u licitaciji, samo za taj predmet – objašnjava Đurić.

Nema “zakulisnih” radnji

Očekuje se da će digitalizovana prodaja robe omogućiti brojne benefite, počevši od toga da će mnogo veći broj zainteresovanih moći da učestvuje, pa će se samim tim postizati i viša prodajna cena, što je korisno za budžet, u koji se sva sredstva ostvarena na javnim prodajama direktno uplaćuju, saopštili su iz Uprave carina.

– Krenuli smo odlučno u proces digitalizacije carinskih postupaka i to je naš prioritet u radu. Digitalizacija privredi i građanima donosi brže i efikasnije postupanje i smanjuje rizik od zloupotreba. Uvođenje e-licitacija je veoma važan iskorak na putu kojim dobijamo sasvim nepristrasne, sigurne, transparentne i konkurentne postupke licitacije, bez mogućnosti za manipulacije učesnika u postupku – istakao je direktor Uprave carina Branko Radujko i dodao da su sada bilo kakve “zakulisne” radnje, kao što su dogovaranje i favorizovanje pojedinih učesnika, nemoguće.

Da je reč o efikasnijem načinu prodaje pokazuje i podatak da su u prvih 45 minuta dve licitacije dostigle gotovo duplo veću cenu od početne, što se u okviru tradicionalnih licitacija ređe dešavalo.

– Videli smo da je druga licitacija bila skoro dupla, pa evo i treća skoro dupla, dakle biće praksa da se dobijaju bolje ponude, nego na tradicionalnim licitacijama, gde su ljudi sedeli, gledali se, možda se dogovarali – propustim ja tebe danas da jeftinije kupiš, ti mene sledeći put… Sada toga nema i to je dobro za državni budžet – istakao je Radujko.

Iz Uprave carina su najavili i prvu javnu prodaju motornih vozila, koju će polovinom maja realizovati Carinarnica Beograd.

Šta se dešava sa robom koja nije prodata?

Za predmetnu robu koja se ne proda na prvoj javnoj licitaciji, sledi naredni korak, odnosno, drugo javno nadmetanje, koje Carinarnica Beograd planira početkom juna. Postupak će biti potpuno identičan, s tim što je dozvoljeno spuštanje cene do 70% od početne cene.

U slučaju da se roba ne proda ni u drugom koraku, dosada je bio slučaj da se na licu mesta učesnicima daje formular u kom unose pismene ponude. Ta cena može biti spuštena do 40% od početne cene.

Po uvođenju e-licitacija, lica će posle druge licitacije automatski dobiti mejl da predmetna roba nije prodata, kao i tačnu informaciju o vremenu i mestu gde će se održavati predavanje pismenih ponuda i neposredna pogodba.

Foto: Uprava carina