Oporavak Kine – snažan rast uvoza i izvoza u septembru

Kineski uvoz i izvoz snažno su porasli u septembru, nagoveštavajući stabilizaciju oporavka od posledica korona-krize, pokazali su podaci carinske uprave koji su juče objavljeni.

Uvoz je porastao 13,2% u odnosu na isti period prošle godine (nakon pada od 2,1% u avgustu) signalizirajući oporavak potrošnje i državnih ulaganja od krize koju je uzrokovala pandemija covid-19. Takođe, izvoz je u septembru – u odnosu na isti mesec 2019, porastao 9,9%.

Budući da je Peking uglavnom uspeo da zaustavi širenje korona virusa, kineske fabrike rade. SAD i evropske države, sa druge strane, proživljavaju drugi veliki talas širenja virusa.

Nakon ponovnog otvaranja u martu, kineski proizvođači imali su pristup zajmovima, kako bi prebrodili pandemiju. Kina izvozi mnogo maski i medicinske opreme potrebne širom sveta, kao i potrošačku elektroniku, posebno traženu robu u vreme pandemije.

Posmatrano u razdoblju januar-septembar, kineski izvoz je smanjen blagih 0,8%, a uvoz 3,3%.

U septembru je kineski izvoz u SAD porastao 20,5%, a uvoz 24,7%, u skladu sa ranijim trgovinskim sporazumom sa Vašingtonom kojim se Peking obavezao da u iduće dve godine kupi američke proizvode i usluge u vrednosti najmanje 200 milijardi dolara.

Sporazum je zaustavio štetan trgovinski rat, u okviru kojeg su dve zemlje uvele carine vredne milijarde dolara, zakočivši svetsku privredu, podseća dpa.

Izvor: seebiz.eu 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.