Srbija aplicirala za IZVOZ svinjskog MESA u Vijetnam

Srbija je u 2020. godini, koju je obeležila pandemija korona virusa, izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode ukupne vrednosti 4,2 milijarde dolara, izjavio je juče u Skupštini Srbije ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je kazao da je taj iznos 2017. godine bio 2,8 milijardi dolara, a recimo pre pet godina 1,9 milijardi dolara, navodeći da je rast ostvaren „jer je Srbija pronašla nova tržišta i zato što je imala kvalitetnu robu koju je mogla da ponudi“, prenosi Tanjug.

On je podsetio i da naša zemlja sada izvozi mnogo proizvoda u Kinu, od goveđeg mesa, preko meda, vina itd, dok se, recimo, na tržište Indije izvoze jabuke, a u Tursku goveđe meso.

– Od juče na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom ponovo izvozimo govedinu. Takvih primera je još mnogo – naveo je Nedimović.

Podsetio je i da Srbija treba da planira tržište Bliskog istoka, koje je dobro platežno. Osim toga, za pojedine proizvode zanimljiva su i dalkea tržišta – svinjsko meso može da „osvoji“, na primer, Vijetnam. Nedimović je naveo da je Srbija već aplicirala za izvoz svinjetine u Vijetnam i da se sada čeka odgovor.

Vijetnam je jedan od najvećih potrošača svinjskog mesa na svetu, jeste daleko, ali dobro plaćaju, istakao je ministar poljorivrede.

Kako je podsetio, trgovina naše zemlje pre svega je usredsređena na Evropsku uniju i zemlje CEFTA.

Nedimović je najavio da će Vlada Srbije doneti posebnu uredbu u vezi sa nabavkom nove opreme u prehrambenoj industriji, kako bi Srbija mogla da ima količine koje su neophodne za ritejl lance. Ministar je izjavio i da je krompir iz Ivanjice, Gornjeg Milanovca i Prijepolja uspeo da uđe u velike trgovinske lance, ali podsetio i da se zbog toga što ne rade hoteli i restorani potrošnja smanjila, a samim tim je došlo do obaranja cene, prenosi Tanjug.