Otkrivena ogromna količina lekova ispod kamionske kabine

Zajedničkom akcijom carine i policije prošle nedelje je na graničnom prelazu Kelebija zaplenjena ilegalna pošiljka od više od 240.000 tableta Tamol-XX, čija tržišna vrednost može  dostići sumu od gotovo 700.000 evra, saopštila je Uprava carina.

Prekršaj je otkriven prilikom detaljne kontrole kamiona beogradskih registarskih oznaka koji je ka Švedskoj prevozio proizvode od gvožđa i telekomunikacione kablove.

Nakon pregleda na skeneru u tovarnom delu nisu uočene nikakve nepravilnosti, međutim, detaljnim pregledom je u prostoru između kabine i motora pronađeno nekoliko ogromnih paketa oblepljenih selotejpom.

Kada su carinici prosekli selotejp kojim su bili obmotani paketi utvrđeno je da se u njima nalaze hiljade blistera nelegalnih lekova u rinfuzu.

Reč je o 241.400 tableta leka Tamol-XX koji se koristi za ublažavanje bolova, a pripada grupi medikamenata koji imaju opojno dejstvo zbog čega se često zloupotrebljava.

Kako je vozač odgovoran za tovar koji prevozi, kao i za sve ostalo što se nađe u vozilu,  26-godišnjeg Beograđanina koji je upravljao kamionom su zajedno sa ilegalnim tovarom i vozilom preuzeli policija i tužilaštvo u dalju nadležnost.

Podsećamo da su tokom prošle godine carinici na aerodromu Nikola Tesla zabeležili dve velike zaplene upravo ovog leka, a simptomatično je da je u oba slučaja krajnja destinacija putnika koji su ih krijumčarili takođe bila Švedska.

Početkom avgusta je srpski državljanin sprečen da sa punim koferom Tamola-XX čija je vrednost procenjena na gotovo 35.000 evra, otputuje u Geteborg, a gotovo identičan slučaj dogodio se i krajem marta. Tada su u krijumčarenju lekova uhvaćena dva putnika iz Beograda i Surdulice, koji su se takođe uputili u Švedsku, a u čijim je koferima otkriveno preko 40.000 tableta Tamol-XX od 200mg u rinfuzu.