PKS: Robni promet između Srbije i Crne Gore funkcioniše nesmetano

Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju u Privrednoj komori Srbije Aleksandar Radovanović rekao je da robni promet između Srbije i Crne Gore nesmetano funkcioniše.

On je za agenciju Beta rekao da kamioni sa robom između Srbije i Crne Gore saobraćaju bez ikakvih problema na graničnim prelazima i posle odluke Crne Gore da ne otvori granicu za državljane iz Srbije.

Crna Gora je pre dva dana donela odluku da posle epidemije virusa covid-19 otvori granice za nekoliko zemalja koje imaju manje od 25 zaraženih stanovnika na 100.000, a među njima nije Srbija. Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije je na tu odluku reagovao zabranom sletanja crnogorske avio-kompanije Montenegro Airlines na beogradski aerodrom.

– Robni promet između Srbije i Crne Gore odvija se redovno, „zeleni koridori“ koji su uspostavljeni za vreme pandemije funkcionišu regularno – rekao je Radovanović.

Direktor poslovnog Udruženja za proizvodnju i unapređenje izvoza žita i uljarica Žita Srbije Vukosav Saković rekao je da se izvoz žita i brašna obavlja bez bilo kakvih prepreka, prenosi agencija Beta.

Crna Gora je u vreme najjače epidemije kupila oko 10.000 tona pšenice i to im je dovoljno za mesec-dva, pa sada uvoze manje količine, a izvoz brašna redovno teče, rekao je Saković.

Za prva tri meseca 2020. godine Srbija je, prema podacima PKS, izvezla u Crnu Goru robe u vrednosti 163 miliona evra, što je za 1,5% više nego u istom periodu 2019. godine, a uvezla robe za oko 15 miliona evra.

U 2019. godini Srbija je u Crnu Goru izvezla robe za 787 miliona evra, a uvezla za oko 70 miliona evra. Među uvoznim proizvodima su alkoholna pića, pre svega vina, meso i mesni proizvodi, aluminijum, drvo i proizvodi od drveta, drveni ugalj, koža i farmaceutski proizvodi.

Podeli na društvenim mrežama: