Prugama ide 4 miliona tona robe – Za izvoz i uvoz se sve više koriste vozovi i kamioni, a sve manje brodovi i avioni

Srpska  roba u svet najčešće putuje, a i iz inostranstva u Srbiju stiže najviše – prugom. Gotovo četiri miliona tona robe transportovano je lane u međunarodnoj razmeni Srbije sa svetom upravo vozovima. Na drugom mestu je drumski saobraćaj, sa 2,5 miliona tona prevezenog tereta u trgovini sa drugim zemljama. Značajan udeo u saobraćaju sa svetom imaju i cevovodi.

Oni, pak, isključivo služe za uvoz, a lane je kroz njih „proteklo“ ukupno 2,9 miliona tona nafte i gasa.Poslednji objavljeni podaci o ukupnom prevozu robe Republičkog zavoda za statistiku, koji obuhvataju celu 2013. godinu, pokazuju da se sve više za izvoz i uvoz koriste vozovi i kamioni, a sve manje brodovi i avioni.

– Količina prevezene robe u 2013. godini u odnosu na godinu pre, veća je za 9%, uz istovremeni rast obima rada od 11% – ističu u Republičkom zavodu za statistiku.

– Takva kretanja ukazuju na povećanje prosečnog puta prevoženja tone robe u kopnenom saobraćaju, i to sa 302 kilometra u 2012. na 303,5 kilometara u 2013. godini. Ukupna količina prevezene robe u drumskom saobraćaju lane je bila za 7,2% veća nego u 2012. godini, dok je u vazdušnom saobraćaju obrnuto: beleži se pad od 8,1%. U 2013. godini je, prema zvaničnoj statistici, prevezeno ukupno 24,34 miliona tona robe. Od toga se gotovo polovina odnosi na prevoz unutar Srbije. Tokom prošle godine izvezeno je ukupno 3,45 miliona tona, a uvezeno 6,6 miliona tona robe. Kada se razmena posmatra po granama saobraćaja, železnički ima primat: vozovima je iz Srbije lane izašlo 1,89 miliona tona, a u našu zemlju je prugom ušlo 2,05 miliona tone robe.Prevezena količina robe u železničkom saobraćaju beleži rast i u unutrašnjem prevozu robe, kao i u uvozu, izvozu i tranzitu robe – ističu u Zavodu.

Podaci pokazuju da je izvoz železničkim saobraćajem za godinu dana porastao za čak 24 odsto! Ovoliki rast nastao je prvenstveno zahvaljujući izvozu „Fijata“, koji svoje automobile u Italiju šalje upravo – vozovima. Raste prevoz vozovima i u suprotnom smeru, ka Srbiji, doduše skromnije, odnosno tri procenta. Ovi podaci su adut privrednika koji ukazuju na neophodnost modernizacije našeg železničkog saobraćaja.

Sa projektima modernizacije pruga prema Baru i Bosni i Hercegovini, koja je jedno od naših većih izvoznih tržišta, izašao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na nedavno održanoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu. Inače, za godinu dana drumovima je izvezeno 1,24 miliona tona, a uvezeno 1,35 miliona tona robe. Brodovi su lane iz zemlje izneli 312.000 tona, a uneli 332.000 tona robe. Avionima je prevoženo najmanje: ukupno 1.696 tona u međunarodnom prevozu.

RAST

Razmena Srbije sa svetom u ovoj godini premašila je 15 milijardi evra. To pokazuju poslednji podaci zvanične statistike za prvih sedam meseci. U Srbiju je, u tom periodu, ušlo robe vredne 8,9 milijardi, a izašli proizvodi u vrednosti 6,5 milijardi evra. Izvor: novosti.rs