Raste spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke – Ko najviše izvozi, a ko uvozi?

Statistika pokazuje da je tokom prvih sedam meseci 2013. godine ukupan obim robne razmene sa SR Nemačkom iznosio je 2,26 milijardi USD, što je 14,23% veći obim nego u istom periodu 2012. godine, a da su dominantni izvozni proizvodi bili: voće, lekovi, instrumenti i aparati za medicinu (hirurgiju) i ugljovodonici.

U istom periodu, dominantni uvozni prozvodi iz Nemačke bili su: putnički automobili i druga motorna vozila, lekovi, aluminijumski proizvodi, traktori i drumski tegljači za poluprikolice i različite vrste pesticida.

Tokom 2013. godine najveći izvoznici iz Srbije u Nemačku bili su : „Siemens“, „Leoni Wiring Systems Southeast“, „Fiat automobili Srbija“, „DAD Draxlmaier Automotive“, NIS, „Hemofarm“, „Fresenius Medical Care“, „Impol Seval“, „IGB Automotive Comp“ i „Panasonic Lighting Devices“. Njihov izvoz činio je 48,83% ukupnog izvoza Srbije u Nemačku.

Dok su najveći uvoznici bili: „Siemens“, „Ball Packaging Europe“ Beograd, „Porsche SCG“, „Fiat automobili Srbija“, „Tarkett“, „Mercedes- Benz „Srbija i Crna Gora, „Tetra Pak Production“, „Henkel“ Srbija i „Bayer“. Njihov uvoz je činio 26,87% ukupnog uvoza Srbije iz Nemačke.