Rezultati Uprave carina – U budžet uplaćeno 608 miliona evra više nego 2020.

Uprava carina je za prvih šest meseci ove godine uplatila 20% više novca u republički budžet nego u istom periodu ranije, tačnije 608 miliona evra više, saopšteno je danas.

Direktor Uprave carina Branko Radujko izjavio je za Tanjug da je Uprava carina ostvarila rast od 9% i u odnosu na 2019. godinu, kada nije bilo pandemije korona virusa i kada je promet robe i putnika funkcionisao neometano i bez ograničenja.

Tih 9% znači da smo u odnosu na 2019. uplatili čak 35,5 milijarde dinara, odnosno oko 300 miliona evra, više u državni budžet, rekao je Radujko za Tanjug.

Kako je naveo, „rezultati su ostvareni insistiranjem na primeni i poštovanju zakona i carinskih propisa“.

– Koliko su važni ovi podaci možemo zaključiti iz činjenice da se gotovo polovina državnog budžeta puni iz prihoda koji ostvaruje Uprava carina – rekao je Radujko.

Kada je u pitanju putnički saobraćaj, najčešće su, dodaje on, ljudi pokušavali da prošvercuju skupocene satove i gotovinu, koju nisu prijavljivali. Samo po osnovu oduzetih neprijavljenih deviza, od početka godine u državni budžet otišlo je oko 2,5 miliona evra. Osim toga, od putnika je zaplenjeno i oko 200 kilograma droge, 350.000 komada raznih lekova, a Radujko podseća da su carinici sprečili i krijumčarenje skupocene slike Paje Jovanovića.

U komercijalnom saobraćaju se, dodaje, beleži veliki pad pokušaja da se krijumčari akcizna roba – cigarete, nafta…

– U ovoj godini bilo je svega nekoliko pokušaja, imali smo nekoliko zaplena, ali ni blizu po broju pokušaja, niti po količinama, kao što je to bilo u prethodnim periodima – tvrdi Radujko.

Kada je reč o novinama u radu Uprave carina, Radujko ističe da je jedan od prioriteta poboljšanje statusa zaposlenih i modernizacija i digitalizacija carinske službe.

Digitalizacija će obezbediti pouzdanije, transparentnije i brže carinske procedure, te da će u realnom vremenu biti moguće videti kretanje robe i status robe, odnosno u kojoj je fazi carinski postupak.

Na taj način, osim što će procedura biti brža i efikasnija,  biće izbegnut i faktor rizika od ljudske greške, rekao je Radujko za Tanjug.