Robna razmena između Srbije i Nemačke dostigla rekord u 2013.

Trgovinska razmena Srbije i Nemačke je 2013. godini iznosila 2,78 mlrd EUR, što je 11,7% više nego prethodne godine, saopštila je danas Delegacija nemačke privrede u Srbiji.

Nemačka je iz Srbije, u pomenutom vremenskom periodu, uvezla robu u vrednosti od 1,202 mlrd EUR, dok je, sa druge strane, njen izvoz u Srbiju iznosio 1,584 mlrd EUR. Time je prilično izbalansiran trenutni deficit Srbije i on za prošlu godinu iznosi 381,83 mil EUR (poređenja radi, u 2008. iznosio je 968,29 mil EUR).

Iz Delegacije nemačke privrede u Srbiji, koja je u našoj zemlji prisutna od 2001. godine, napominju da Srbija beleži sve značajniji izvoz u Nemačku, između ostalog i zahvaljujući mnogobrojnim nemačkim preduzećima u našoj zemlji koja svoje proizvode iz fabrika širom Srbije izvoze upravo mnogobrojnim kupcima i svojim partnerima na tržištu Nemačke i EU.

Iz tog razloga Nemačka će i ubuduće sigurno ostati jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije s obzirom na to da su u toku procesi proširenja proizvodnih pogona pojedinih nemačkih kompanija širom zemlje, a te fabrike će tek dostići svoj proizvodni maksimum u narednim godinama.

Ko najviše izvozi u Nemačku, a ko uvozi u Srbiju možete pročitati OVDE.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.