Savet ministara BiH prihvatio sporazum o Transportnoj zajednici

Veće ministara BiH prihvatilo je danas sporazum o Transportnoj zajednici. Ovu vest novinarima je saopštio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

BiH je jedina zemlja zapadnog Balkana koja na konferenciji u Trstu nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici zemalja regiona, jer ministri Saveta ministara iz RS, zbog negativnog stava Vlade RS, taj predlog nisu podržali.

U Vladi RS tada su smatrali da uslovi iz sporazuma nisu prihvatljivi do ulaska BiH u EU, te je tražila da usaglašene stavove predstavnicima EU prezentuju tri nadležna ministra na nivou BiH i entiteta. Na konferenciji u Trstu, koja je održana u junu, BiH je odobreno četiri, a u pitanju su tri projekta na Koridoru 5C u rejonu Zenice i mediteranski koridor kod Rudanke, te rekonstrukcija Luke Brčko, a njihova vrednost je 241,6 mil EUR.

Osim BiH, kojoj su odobrena četiri projekata, Srbija je dobila zeleno svetlo za dva, a Makedonija za jedan. Projekti se sufinansiranju, tako da deo novca moraju da obezbede vlasti država kojima su projekti dodeljeni.