Zeleni koridori i na graničnim prelazima ka EU – prioritet balkanskih država

Uvođenje zelenih koridora na graničnim prelazima ka Evropskoj uniji jedna je od tema o kojoj su čelnici država Zapadnog Balkana razgovarali na Samitu u Tirani 29. februara, a učesnici su se saglasili da bi implementacija značajno doprinela ekonomskom napretku celog regiona.

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Zapadnog Balkana Matej Zakonjšek, osvrćući se na plan rasta, zajedno sa predstavnicima drugih regionalnih organizacija i međunarodnih finansijskih institucija, rekao je da veći rast znači više trgovine, a više trgovine znači više transporta.

– U ovom procesu, digitalizacija transporta i modernizacija graničnih prelaza biće ključ uspeha – istakao je Zakonjšek.

Naglasio je da tri neposredne akcije mogu dati ogroman doprinos uspehu plana. Najpre, sprovođenjem e-freight akcija i digitalizacijom svih dokumenata potrebnih za teretni saobraćaj, region bi u petogodišnjem periodu mogao da uštedi do 163,5 miliona evra. Drugo, primenom inteligentnih transportnih sistema za sve vidove transporta širom regiona, Zapadni Balkan bi unapredio efikasnost, bezbednost i ukupnu efektivnost transporta.

Konačno, radikalnom modernizacijom graničnih prelaza između Zapadnog Balkana i država članica EU, region bi mogao da krene ka ekonomskoj konvergenciji sa EU. To bi se moglo postići proširenjem sistema zelenih koridora, kao i modernizacijom deset najprometnijih graničnih kontrolnih tačaka, naglasio je Matej Zakonjšek.