Srbija i Severna Makedonija potpisale protokol o međusobnom priznavanju AEOS

Predstavnici carinskih administracija Srbije i Severne Makedonije potpisali su u petak (3. decembra) na graničnom prelazu Preševo Protokol o međusobnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta za sigurnost i bezbednost (AEOS).

– Ovo je još jedan značajan iskorak u realizaciji inicijative Otvoreni Balkan, a čiji cilj je obezbeđivanje slobodnog kretanje roba i usluga i radne snage unutar tržišta zemalja članica Otvorenog Balkana – saopštila je Uprava carine Srbije.

Protokolom su urećena sva tehnička pitanja i stvoreni uslovi za konačnu primenu ranije potpisanog sporazuma dve vlade od 1. janura sledeće godine.

Protokol je u ime Republike Srbije potpisao direktor Uprave carina Branko Radujko, dok je u ime Severne Makedonije Protokol potpisala direktorka carinske administracije Slavica Kutirov.

Realizacijom Sporazuma kompanije koje su stekle status Ovlašćenog privrednog subjekta za sigurnost i bezbednost u svojoj zemlji u jednoj zemlji uživaće iste prednosti pojednostavljenog i brzog carinskog postupka i u drugoj zemlji.

Foto: Uprava carina

– Ovim dodatno skraćujemo vreme za carinske procedure, značajno ubrzavamo protok roba, privrednim subjektima smanjujemo troškove poslovanja i omogućavamo im da svoje robe pod istim uslovima plasiraju na značajno većem tržištu, a istovremeno podstičemo jačanje konkurentnosti privreda naših zemalja – istakao je direktor Uprave carina Srbije, Branko Radujko i dodao da su potpisanim Protokolom uređene sve pojedinosti i tehnička pitanja važna za praktičnu primenu Sporazuma.

Status Ovlašćenog privrednog subjekta može da stekne samo kompanija koja je prošla veoma strogu proveru carinske administracije svoje zemlje, koja ispunjava niz domaćih i međunarodnih standarda i ulaže velika sredstva u razvoj sopstvenih – pre svega bezbednosnih – kapaciteta.

– Zahvaljujući tome, reč je o kompanijama koje raspolažu kapacitetom da preuzmu na sebe deo carinskih kontrola i na taj način postanu partner carinskim administracijama i državi – podseća se u saopštenju Uprave carine.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.