Šta Srbija izvozi u Tursku? – Plasman u 2022. skoro pola milijarde evra

Srbija i Turska su tokom prošle godine ostvarile spoljnotrgovinsku robnu razmenu od gotovo 2,5 milijarde evra. Turska je jedan od najznačajnijih privrednih partnera Srbije, kako na bilateralnom i multilateralnom nivou, tako i u okviru regionalne saradnje, a kompanije iz ove zemlje zainteresovane su za investiranje u Srbiju i saradnju sa domaćim privrednicima.

Kako su saopštili iz Privredne komore Srbije, to je istaknuto i na sastanku Mihaila Vesovića, direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS sa predstavnicima Industrijske komore Istanbula. Navodeći da su veoma zainteresovani za ulaganje u našu zemlju, a u cilju daljeg produbljivanja privredne saradnje, Industrijska komora Istanbula pozvala je predstavnike Privredne komore Srbije da sa delegacijom domaćih kompanija u narednom periodu posete Istanbul. Industrijska komora Istanbula je, inače, najveća privredna komora u Turskoj sa najvećim brojem kompanija članica.

Tokom 2022. izvoz Srbije u Tursku je dostigao 434,2 miliona evra, što je povećanje od 49,9% u odnosu na 2021. godinu. Uvoz iz Turske je prošle godine premašio cifru od milijardu evra beležeći povećanje od 40,2% u odnosu na 2021. godinu. Pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu iznosila je 21,5%.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), Turska je 6. uvozni i 21. izvozni partner Srbije.

Prema vrednosti izvoza, na listi 10 vodećih proizvoda koje su domaći privrednici tokom 2022. plasirali u Tursku su pneumatici za automobile; delovi i pribor za motorna vozila; VP (Fe, neleg.čelika), prevučeni; hartija i karton; cigarete, preparati za pranje i čišćenje; hrana za pse i mačke; centrifugalne pumpe; nerazvrstani proizvodi.

Najveći udeo po vrednosti uvezene robe iz Turske u Srbiju u 2022. imala je nerazvrstana roba, ostali električni provodnici, gasna ulja, autobusi, šipke i profili od legura, cevi za naftu i gas, tkanine…

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.