Izvoz srpskih kozmetičkih proizvoda uvećan gotovo 40%

Ukupan izvoz kozmetičkih proizvoda iz Srbije u 2023. godini iznosio je 80,3 miliona evra što je skoro 40% više nego 2022. U poslednjih pet godina ukupna vrednost izvoza ovih proizvoda iznosi 278 miliona evra.

Kako je Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije rekao za Euronews Srbija, osim u zemlje regiona, kozmetički proizvodi iz Srbije se izvoze u gotovo sve zemlje sveta. Tako se, prema njegovim rečima, naša kozmetika može kupiti i u zemljama EU, Rusiji, Švajcarskoj, Ukrajini, Turskoj, ali i u Kanadi, Hong Kongu, Singapuru, Saudijskoj Arabiji, Kazahstanu, Iraku, SAD, Ujedinjenim Arapskim Emiratatima i Japanu.  Najznačajniji izvozni kozmetički proizvodi su za ulepšavanje, šminkanje i negovanje kože i kose, kao i toaletni sapuni.

Propisi usaglašeni sa EU regulativom

Nacionalna regulativa u oblasti kozmetičkih proizvoda je od aprila 2023. godine u potpunosti usaglašena sa EU regulativom.

– To znači da kozmetički proizvodi proizvedeni u Srbiji u pogledu efikasnosti i bezbednosti ispunavaju iste uslove kao za stavljanje na tržište Evrope – rekao je Stanić i dodao da osim ovih suštinskih preduslova, moraju da se ispune još neki „administrativni“ uslovi pre stavljanja kozmetičkog proizvoda na EU tržište.

– Naime, pošto Srbija nije članica EU, za kozmetički proizvod poreklom iz Srbije mora se angažovati odgovorno lice sa sedištem na teritoriji EU koje će da izvrši njegovu registraciju – rekao je Stanić.

Da kozmetika iz Srbije i te kako može da nađe svoje mesto na evropskom tržištu smatra Božidar Backović, vlasnik jedne firme iz Beograda koja godišnje proizvede oko 1.500.000 jedinica kozmetičkih proizvoda.

Ključ je u kvalitetu proizvoda, inovativnosti i prilagođavanju trendovima i potrebama potrošača. Konstantno unapređivanje proizvoda i pažljivo praćenje tržišnih trendova su ključni faktori za uspeh na zahtevnom evropskom tržištu – rekao je Backović i dodao da u njihovoj firmi koriste domaće sirovine, ambalaže, pakovanja, a da su farmaceuti i tehnolozi te kompanije posvećeni stalnom razvoju i usavršavanju tehnologije proizvodnje kao i samih receptura proizvoda.

– Naša linija proizvoda je široka, a najopularniji i najprodavaniji kozmetički proizvodi su dnevna i noćna krema, serum, tonik za lice, sredstvo za čišćenje lica i skidanje sminke, širok spektar sapuna – anticelulit, detox, anti akne, baby sapun, intimo sapun, rukavica za skidanje sminke, zeolite foot powder i foot sprej, kao i mnogi drugi proizvodi – rekao je Backović.

On je naglasio da kompanija beleži značajan rast prodaje proizvoda svake godine, da širi asortiman svojih proizvoda i da ima velike planove kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

Ključni faktori za proboj na strana tržišta

Ključni faktori za uspeh na stranim tržištima, kako je naglasio Backović, jesu kvalitetni proizvodi, ispunjavanje svih zakonskih zahteva i standarda, kao i izgradnja pouzdanog distributivnog lanca.

Najduže izvozimo u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, ali i u drugim zemljama vidimo veliki potencijal za rast i razvoj, rekao je Backović i objasnio da količine proizvoda koje izvoze variraju u zavisnosti od tržišta i sezonskih trendova.

– Kreme i serum su postigli veliki uspeh na tržištima na kojima smo prisutni zbog svojih hidratantnih i regenerativnih svojstava, kao i zbog dodatne vrednosti koju pruža srebrni jonski kompleks. Svi proizvodi, izmedju ostalog, sadrže i jone srebra, koji imaju dobro poznate benefite kao sto su antimikrobna dejstva, koje posebno pogoduju za osetljivu kožu – rekao je Backović.

Backović kaže da je interesovanje za kozmetičke proizvode te kompanije u Srbiji izuzetno veliko i da su reakcije kupaca pozitivne, kao i da kvalitetom pariraju velikim svetskim kozmetičkim brendovima. Osim domaćeg tržišta, kako kaže, primetan je značajan porast interesovanja na stranim tržištima na koja izvoze, kao što su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Austrija, Nemačka.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.