USKORO: Na granici između Srbije i Crne Gore samo jedno zaustavljanje

Zajednički granični prelaz između Srbije i Crne Gore omogućiće kontrolu principom jednog zaustavljanja, umesto dosadašnja – dva. Mešovita crnogorsko-srpska komisija za praćenje sprovođenja sporazuma između vlada Srbije i Crne Gore o graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj konstituisana je u Podgorici na sastanku predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova, carine i inspekcijskih službi Podgorice i Beograda.

Iz crnogorskog MUP-a saopštavaju da je na sastanku razmatrana dinamika aktivnosti na implementaciji sporazuma o otvaranju graničnih prelaza Dobrakovo-Gostun, Ranče-Jabuka, Dračenovac-Špiljani, Bijelo Polje-Vrbnica. Određene su i lokacije budućih zajedničkih graničnih prelaza u Čemernu u Crnoj Gori i Godovu u Srbiji.

Posebna pažnja je posvećena regulisanju režima saobraćaja, kako bi se stanovništvu nastanjenom u pograničnim područjima obeju država olakšalo kretanje. Prelaze će moći da koristi lokalno stanovništvo u crnogorskim pograničnim opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje i pograničnim opštinama Srbije – Priboj, Sjenica, Tutin i Novi Pazar.

– Građani koji žive u ovom pograničnom području, imaće mogućnost za prelaženje državne granice van zvanično otvorenih graničnih prelaza u režimu pograničnog saobraćaja. Dogovorena je dinamika izgradnje zajedničkog graničnog prelaza Čemerno-Granica, na putnom pravcu Pljevlja-Priboj i izgradnja zajedničkog graničnog prelaza Vuča-Godovo, na putnom pravcu Rožaje-Tutin – kazali su iz MUP-a.

Ovaj sporazum najviše će obradovati žitelje pograničnih krajeva. Nedavno je u Haništima, graničnoj međi Crne Gore i Srbije, obnovljena inicijativa građana Petnjice i Tutina, za otvaranje graničnog prelaza u ovom mestu.

Besplatan internet

Direktor Direkcije za imovinu, Jovan Vorkapić, kaže da će na svim glavnim drumskim graničnim prelazima biti uveden besplatan internet. Trebalo bi da se od polovine sledeće godine putnicima koji čekaju prelazak granice omogući njegovo korišćenje. Vorkapić je izjavio da je za izgradnju i adaptaciju graničnih prelaza u Srbiji u narednoj godini obezbeđen 251 milion dinara, kao i novac za radove na izgradnji novih graničnih prelaza Bajina Bašta i Kotroman.

Izvor: Novosti

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.