Važne informacije za prevoznike iz Srbije: da li morate poštovati nova EU pravila o tahografima ako radite „treće zemlje“?

Rok da transportne kompanije iz Evropske unije pređu na upotrebu smart tahografa druge generacije (SMT2), polako se približava.

Kao što je već dobro poznato, odredbama Paketa mobilnosti definisano je da prevoznici u EU:

  • u svim vozilima (N2,N3,M2,M3) koja se koriste u međunarodnom saobraćaju, do 31. decembra 2024. sve analogne i digitalne tahografe moraju zameniti pametnim tahografom druge generacije.
  • izuzetak su jedino vozila koja poseduju SMT prve generacije, za koje obaveza zamene stupa na snagu u avgustu 2025. 

Portal PlutonLogistics i ranije je pisao o tome, analizirajući koje direktne ili indirektne efekte bi na naše firme mogli da imaju ovi rokovi. Podsetimo, Republika Srbija, kao potpisnica AETR sporazuma, nije u obavezi da isprati pomenute promene na isti način kao što je to slučaj sa transportnim preduzećima registrovanim u EU.

Ipak, jedno od pitanja koje se u međuvremenu nametnulo je i – da li nas AETR sporazum štiti i u slučaju da transportno preduzeće iz Srbije obavlja prevoz za/iz treće zemlje na teritoriji EU („cross-trade“ usluge – transport između dve članice Evropske unije)?

U odgovoru na pitanje portala PlutonLogistics, Evropska komisija pojasnila je da vozila registrovana u Srbiji nisu obuhvaćena obavezom naknadne ugradnje SMT2, u skladu sa članom 3(1) Uredbe (EU) br. 165/2014, ali da će, istovremeno, za prekogranična putovanja unutar EU („koja se mogu odvijati u ograničenom broju slučajeva, pod CEMT dozvolom“), vozač biti podvrgnut pravilima Evropske unije o vremenu vožnje i odmora u skladu sa članom 2(2) Uredbe (EZ) br. 561/2006.

Kako iz ovog odgovora nije bilo dovoljno jasno da li to znači da nam je za cross-trade poslove neophodan smart tahograf druge generacije (u zadatim rokovima koji su gore pomenuti), potražili smo mišljenje i Poslovnog udruženja Međunarodni transport. To udruženje navelo da su naknadnom proverom informacija dobili pojašnjenje Evropske komisije „da se deo propisa koji se odnosi na zamenu/ugradnju SMART2 tahografa NE ODNOSI na srpske prevoznike“.

Dakle, kako navode, prilikom obavljanja bilateralnog, tranzitnog i prevoza za/iz treće zemlje srpski prevoznici ne moraju imati ugrađen smart tahograf druge generacije.

Šta donosi upotreba SMT2?

Ne treba izgubiti iz vida benefite koje donosi upotreba najsavremenijih tahografa, zbog čega njihovu ugradnju ne treba posmatrati samo kao obavezu, već kao šansu da unapredite svoje poslovanje. Takođe, ne zaboravimo ni činjenicu da srpsko zakonodavstvo ide u pravcu usklađivanja sa evropskim, zbog čega će u nekom trenutku u budućnosti i kod nas ova obaveza stupiti na snagu. Više o tome možete pročitati u tekstovima o ovoj temi koje smo ranije objavili – za arhivu klikni OVDE. 

Foto: Pexels, ilustracija

  • BONUS SADRŽAJ: 

„Nemoj sine, šta ti fali – konobar, tu devojke, tu bakšiš, nasmejan, uredan, šta ćeš ti u kamionu, nije vredno para…“ U šaljivom tonu i kroz duhovite opaske, Bojan daje savete neiskusnim vozačima i prepričava zanimljivosti sa druma. Kako je nagovorio oca da ga pusti u kamion? Da l’ je Frankfurt, da l’ je Frajburg? Zbog čega vozač mora da prezimi dve zime u kabini?

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.