Velike zaplene na prelazima Vrška Čuka i Kelebija – U rezervnom točku sakriveni kamionski delovi

Carinici su u saradnji sa policijom 16. i 17. februara 2023. godine na prelazima Vrška Čuka i Kelebija sprečili dva pokušaja krijumčarenja delova za vozila skrivenih u polovnim automobilima utovarenim na kamion, kao i u prostoru za rezervni točak jednog BMW-a.

Neobičan pokušaj krijumčarenja polovnih delova za automobile otkriven je na izlazu prelaza Vrška Čuka kada je na red za kontrolu pristigao kamion sa uredno prijavljenim polovnim automobilima kojima je krajnja destinacija trebalo da bude Bugarska.

Međutim, kontrolom utovarenih automobila utvrđeno je da oni nisu prazni, već da se u jednom automobilu na gornjoj platformi nalazi čak 37 dzakova neprijavljenih polovnih delova, a u poslednjem automobilu na donjem spratu i jedan, takođe neprijavljeni, polovni motor za Golf 5.

Vrednost otkrivenih delova procenjena je na gotovo 2,5 miliona dinara, a pored pomenutog polovnog motora za Golf 5, među njima najviše je bilo zupčastih kaiševa, termostata, setova gurtni, raznih filtera, kao i amortizera, razvodnih kapa, stabilizatora itd.

Foto: Uprava carina

Sličan prekršaj otkriven je i na graničnom prelazu Kelebija, kada je 17. februara 2023. godine nešto posle ponoći na ulazu u zemlju za detaljan pregled izdvojen automobil stranih registarskih oznaka, kojim je sam putovao 37-godišnji muškarac.

Mada je rekao da nema ništa za prijavljivanje u prtljažniku automobila i u prostoru za rezervni točak pronađeno je oko 70 novih kamionskih delova robnih marki Winkler, Wabco, Itens i drugih, čija je vrednost procenjena na oko 1,3 miliona dinara.

Svi neprijavljeni delovi, čija ukupna vrednost dostiže iznos od gotovo 4 miliona dinara, su privremeno zadržani do okončanja prekršajnih postupaka.

Izvor/foto: Uprava carina

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.