Vozač iz Srbije uhapšen zbog šverca skoro 1.700 kg duvanske melase u Hrvatskoj

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Osijek, u saradnji sa policijom, na području Našica otkrili su u prvoj nedelji jula veliku količinu nelegalne duvanske melase, pregledom teretnog vozila RTG uređajem.

Kako se navodi u saopštenju hrvatske carine, sprovođenjem mera pojačanog nadzora, carinski službenici zaustavili su teretno vozilo sa poluprikolicom srpskih registarskih oznaka, u vlasništvu državljanina Srbije koji je i upravljao vozilom.

Vozač je carinicima i policijskim službenicima predočio dokumentaciju iz koje se vidi da vozilo legalno prevozi otpadnu staklenu ambalažu iz Srbije do odredišta u Hrvatskoj. Zbog sumnje na krijumčarenje, carinski službenici su obavili pregled kamiona rendgenskim aparatom i utvrđeno je da se u vozilu pored deklarisane robe nalaze i kartonske kutije koje su se po izgledu i veličini razlikovale od deklarisane robe. Pregledom sadržaja jedne kartonske kutije utvrđeno je da se u njoj nalazi duvanska melasa.

Nakon istovara robe i detaljnog pregleda navedenog vozila, pronađeno je ukupno 280 kartonskih kutija u kojima se nalazilo 1.680 kilograma neto duvanske melase za pušenje, koju je vozač, izbegavajući mere carinske kontrole, uvezao na teritoriju EU, saopštili su iz Carinske uprave Hrvatske.

Kako su naveli, zbog krivičnog dela – izbegavanje carinskog nadzora, Služba za mobilne jedinice Osijek podnela je krivičnu prijavu protiv vozača, kao i zahtev za obračun i naplatu akcize u ukupnom iznosu od 191.772 evra. Kao mera za obezbeđenje naplate akciznog duga, oduzeto je teretno vozilo sa poluprikolicom koje je korišćeno za šverc, a vozač je lišen slobode, navodi se u saopštenju. 

Foto: Carinska uprava Hrvatske

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.