Vozio frižidere iz Srbije za Francusku, a među njima i 45.000 paklica cigareta

Hrvatska carina pronašla je skoro 900.000 komada neprijavljenih cigareta u jednom srpskom kamionu koji je iz naše zemlje prevozio frižidere u Francusku.

Kako je saopštila Carinska uprava Hrvatske, pripadnici Službe za mobilne jedinice Vukovar obavili su 4. februara na Tovarniku pregled kamiona i poluprikolice srpskih registarskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije.

Vozač je prijavio tranzitnu carinsku deklaraciju za tranzit iz Srbije u Francusku rashladnih uređaja (frižidera) u ukupnoj količini od 51 paketa.

Zbog sumnje da među prijavljenom ima i neprijavljene robe, izvršen je rendgenski pregled tovara, a tom prilikom su u prednjem delu poluprikolice, kao i ispod i između prijavljenih frižidera, uočeni oblici koji ne odgovaraju opisu prijavljene robe.

Otvaranjem poluprikolice i istovarom tri frižidera utvrđeno je šta se nalazi ispod njih. Nakon pomeranja frižidera, pronađene su kutije u kojima su se nalazile cigarete.

Pregledom pošiljke utvrđeno je da se pored prijavljene robe u poluprikolici nalazi 105 kartonskih kutija s ukupno 44.990 paklica, odnosno 899.800 komada raznih vrsta cigareta, navodi se u saopštenju Carinske uprave Hrvatske.

Zbog sumnje da je počinio krivično delo iz člana 257. stav 1. KZ – „izbegavanje carinskog nadzora“, protiv vozača kamiona podneta je krivična prijava. Od vozača kamiona zbog pokušaja nezakonitog unošenja u Republiku Hrvatsku privremeno su oduzete cigarete, a kao sredstvo izvršenja krivičnog dela privremeno su oduzeti i skup vozila i frižideri marke Hisense, stoji u saopštenju.

  • BONUS SADRŽAJ:

Nova godina je, a Tanja vozi hladnjaču iz Nemačke za Srbiju. Kako izgleda biti na drumu, a kako na carini na vreme praznika i koje sve situacije mogu da zadese vozače kamiona?