Kinezi stigli u crnogorsku luku – „Ningbo“ gradi biznis park u Baru

Predsednik opštine Bar Zoran Srzentić i zamenik direktora spoljnih poslova „Ningboa“ u Kini Je Rongzhong, potpisali su memorandum o saradnji dva grada. Predsednik Srzentić najavio je i gradnju kineskog industrijskog biznis parka u Baru. „Ningbo“ je jedan od najvećih ekonomskih i trgovinskih centara u Kini, i po obimu pretovara druga luka u toj mnogoljudnoj zemlji, a peta u svetu. Za Bar, kao lučki grad, u okviru kojeg je Slobodna carinska zona, saradnja sa ovim kineskim gradom može biti višestruko značajna.

– Mi se nadamo da, posle potpisivanja ovog sporazuma, otvaramo mogućnosti saradnje u oblasti ekonomije, kulture, turizma. „Ningbo“ je u prošloj godini imao dohodak od 35 mlrd USD i jedan je od najprosperitetnijih gradova u Kini, sa 16 univerziteta, profesorima i studentima iz svih krajeva sveta. U junu će u tom gradu biti održana velika izložba svetskih dostignuća i Bar je dobio pozivno pismo da uzme učešća na tom značajnom skupu – kazao je predsednik opštine Zoran Srzentić, koji je naglasio da je Bar prvi grad u Crnoj Gori sa kojim je potpisan ovaj vid saradnje.

Je Rongzhong iz Odseka za spoljne poslove „Ningboa“ istakao je da su potencijali za saradnju veliki, posebno u lučkoj industriji i turizmu.

– „Ningbo“ je i grad kulture i kapija Kine prema svetu. Ohrabrićemo naše investitore da koriste benefite u Slobodnoj carinskoj zoni i da ulažu u vaš grad. Promovisaćemo vaš grad u Kini i animirati naše građane da kao turisti posete ovaj divan grad. Vaša organska hrana i vino su veoma dobri i siguran sam da će biti odlično prihvaćeni na kineskom tržištu. Dobar odnos i saradnja naša dva grada, pospešiće i prijateljske i poslovne veze izneđu Kine i Crne Gore – kazao je Rongzhong.

Predsednik opštine Bar Zoran Srzentić najavio je i da će kineska kompanija CCCC, koja će graditi autoput, biti angažovana i na izgradnji kineskog industrijskog biznis parka u Baru. Kina u svetu ima 15 takvih distributivnih centara, a barski će biti 16.