Luka Ploče ostala bez jednog od najznačajnijih partnera

Luka Ploče izvestila je u sredu da je ostala bez jednog od najznačajnijih poslovnih partnera. ArcelorMittal Zenica, naime, ugasio je pogon koksare koji je delovao u sklopu ove fabrike čelika u Zenici, zbog čega više neće uvoziti ugalj preko Luke Ploče.

U saošptenju koje prenosi seebiz.eu, ističe se da je ArcelorMittal Zenica godinama preko pločanske luke uvozio veće količine uglja koji je korišćen kao sirovina za proizvodnju koksa. Kompanija će do daljeg nabavljati koks delom na tržištu Bosne i Hercegovine, a delom iz uvoza, ali ne preko Luke Ploče.

Prošle godine ArcelorMittal Zenica je preko Ploča uvezao ukupno 403.570 tona uglja, dok je u prvih pet meseci ove godine uvezeno ukupno 38.000 tona ove rude.

Kako je naglašeno, uprava Luke Ploče d.d. ulaže maksimalne napore kako bi se što uspešnije nosila s novonastalom situacijom.

Luka Ploče je u 2023. godini ostvarila ukupne prihode od 77,9 miliona evra ili 20% niže nego u 2022, ali i rekordnu neto dobit od 10,7 miliona evra, što je 54% više nego godinu ranije. U nju je lane uplovilo 340 brodova te je ostvarila 4,78 miliona tona ukupnog prometa svih tereta, 14% manje nego 2022. godine.

Pre nekoliko dana, podsetimo, objavljeno je da će Luka kupiti lokalnu cementaru New Concrete Technologies. Više o tome pročitajte OVDE. 

Foto: transport uglja, Pixabay/ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.