Suša ugrožava transport žitarica i uglja – Hoće li se nizak vodostaj odraziti na izvoz iz Srbije?

Nizak vodostaj reka ugrožava privredu i ekosisteme u celoj Evropi. Sa koridora Rajna-Dunav, žile kucavica evropskog transporta, svakoga dana stižu zabrinjavajuće vesti.

Vodostaj Dunava jutros je na dnevnom niovu pao za tri centimetra i blizu je istorijskog minimuma. Tek početkom septembra očekuje poboljšanje, objavio je RTS.

Suša zbog koje su smanjeni vodotokovi utiče na smanjenje proizvodnje struje, ali i ugrožava transport vodnim putevima, pre svega Dunavom, kojim ide glavnina izvoza žitarica i uvoza uglja u Srbiju, izjavio je juče agroekonomski analitičar Žarko Galetin za N1.

Koridor Rajna-Dunav je jedan od stožera evropskog transporta. Samo preko Rajne godišnje se prometuje oko 195 miliona tona robe. Gornji tok Rajne, kao i gornji tok Dunava, sada je u velikom problemu, dok je donji tok na neki način potpuno paralisan, naveo je.

Nizak vodostaj doveo je i do situacija sa zaglavljivanjima. Ni srpska roba tu nije bila izuzeta.

Barže koje su prevozile srpsku robu, pre svega rasute terete – pšenicu, kukuruz do luke Konstanca, koje su kapaciteta oko 1.000-1.500 tona, sada se tovare teretom od 600 tona, pa ni to ne može da prođe. Pojedini transporti, koji su krenuli pre mesec dana, su zaglavljeni negde u Bugarskoj i nisu stigli do odredišta – rekao je Galetin.

Značaj reka za snabdevanje energentima

Situacija na Dunavu ukazuje da je reč o velikom problemu, čiji je uticaj dalekosežan. Srbija se snabdeva ugljem, kao i rudom gvožđa uzvodnim putem, dok izvodnim ide izvoz pre svega žitarica.

Na pitanje da li bi zbog niskog vodostaja reka u Srbiji transport nafte i uglja u srbiju mogao da bude potpuno zaustavljen, Galetin kaže:

– Ako gornji tok Dunava ne dobije padavine – za koje ima najava da će ih biti – ako se nastavi ovako, nijedan scenario nije isključen. Ako se nastavi tendencija pada vodostaja, mislim da će apsolutni svi transportni putevi Dunavom biti blokirani.

Pixabay.com/djed

Komentarišući uticaj na druge sektore, ne samo na energetski, istako je da se dešavanja mogu značajno odraziti pre svega i na izvoz poljoprivredne industrije.

Srbija će u ekonomskoj 2021/22. izvesti samo na Konstancu preko milion tona robe, prvenstveno pšenice i kukuruza. To je hiljadu barži nosivosti 1.000 tona koje treba da prođu neki put. Ako on ne bude prohodan, naravno da ste u problemu.

Galetin poseća da se tokom poslednjih nekoliko godina primetno povećao izvoz žitarica kamionskim i vagonskim putem, kao i da se za agro sektor važno što se Italija pojavila kao ozbiljan partner i kupac naših žitarica, ali da je plovni put i dalje najznačanija ruta za domaće žito.

Šta je rešenje

Situacija će se neminovno popraviti, jer dolaze kišni meseci, oktobar, novembar, ističe.

Sa druge strane, važno je razmišljati o alternativama za budućnost, naročito kada se imaju u vidu prognoze. Naime, upitno je da li sušu više možemo nazivati elementarnom nepogodom, s obzirom na učestalost njenog događanja. Prema predviđanjima hidrometeorologa – izvesno da će se takav trend nastaviti.

– Jedno od rešenja je traženje alternativnih, ali i skupljih vidova prevoza, kao što su kamionski ili vagonski prevoz – smatra Galetin, preneo je N1. 

Uticaj globalnog na lokalno

Komentarišući napise poput „Presušuje Rajna, problem za Evropu“, Galetin se osvrnuo na značaj ove tranzitne tačke za Srbiju. On je posedio da naša zemlja generalno više zavisi od donjeg toka Dunava, ali da u svakom slučaju, sve što se dogodi u Evropi, kad tad se reflektuje i na Srbiju.