Luka Rijeka: Izgradnja kontejnerskog terminala strateški projekat Hrvatske

Projekt izgradnje kontejnerskog terminala na Zagrebačkom pristaništu u riječkoj Luci, u okviru projekta obnove riječkog putnog pravca – Rijeka Gateway, hrvatska Vlada je proglasila strateškim projektom Republike Hrvatske jer doprinosi izgradnji i modernizaciji riječke luke i hrvatskoj privredi, kako bi postala dinamičnija i konkurentnija.

Ministar privrede Ivan Vrdoljak ocenio je projekt izgradnje kontejnerskog terminala najznačajnijim delom Zagrebačkog pristaništa.

– Kroz protok većih količina roba koristiće se više usluga: špedicija, carina, železnice, autoputevi, osiguranja i ostalo –  kazao je Vrdoljak dodajući da će izgradnja terminala doprineti novom indirektnom zapošljavanju 1.500 ljudi, a direktno će biti zaposleno  310 radnika.

Izgradnja kontejnerskog terminala na Zagrebačkom pristaništu je investicija Lučke uprave Rijeka i koncesionara, a Vrdoljak je najavio da je gradnja tog terminala planirana u dve faze: najpre u dužini od 400 metara, a potom do 680 metara čime bi se, kaže Vrdoljak, ostvarili kapaciteti od 600.000 tona.

Vrednost ukupnih troškova projekta je 1,6 milijardi kuna.

Tu će biti projektovan i izgrađen put  D-403 kako bi se terminal najkraćim putem spojio na riječku zaobilaznicu i sprečio promet kontejnerima kroz centar grada, a finansiraće se kombinovano iz EU fondova i evropskih banaka.

Izgradiće se i potrebna železnička infrastruktura i rekonstruisati ranžirna stanica u Rijeci putem zajma Svetske banke, fondova EU i evropskih banaka.