„Maersk Line“ kupuje nemačkog prevoznika „Hamburg Süd“ za 3,7 mlrd EUR

Danski brodarski div „Maersk Line“ i nemački prevoznik „Hamburg Süd“, deo grupe „Oetker“, dobili su odobrenje od sopstvenih uprava za prethodno dogovorenu kupoprodaju.

„Maersk Line“ je saopštio kako će „Hamburgu Süd“ kupiti za 3,7 mlrd EUR po osnovu gotovine i duga, dodajući da planira da finansira akviziciju putem već dogovorenog kredita.

Kupovina i dalje ostaje podložna regulatornim odobrenjima. Predložena akvizicija dobila je odobrenje od Ministarstva pravosuđa SAD-a 23. marta 2017, dok je Komisija Europske unije odobrila sporazum 10. aprila 2017.

Maersk Line A/S očekuje završetak transakcije do kraja 2017. Do tada će „Hamburg Süd“ i „Maersk Line“ nastaviti s poslovanjem kao i do sad kao zasebne i nezavisne kompanije.

Očekuje se da će sporazum generisati godišnje oko 350 do 400 mil USD od 2019. godine, prvenstveno proizašlih iz integracije i optimizacije mreže brodova, kao i korišćenja terminalskog kapaciteta kompanije „APM Terminals“.

Najnoviji potez dolazi nakon dogovora između danskog kontejnerskog prevoznika i „Oetker“ grupe početkom decembra 2016. godine.

Pod kombinovanom mrežom kompanije planiraju da ponude većani broj nedeljnih polazaka, kraće tranzitno vreme, više luka pristajanja, više direktnih veza port-to-port i manje potreba za pretovarom.

S akvizicijom, „Maersk Line“ i „Hamburg Süd“ će imati ukupni kapacitet kontejnera od oko 3,9 miliona TEU  i 18,7%  globalnog kapaciteta. Kombinovana flota sastojaće se od 743 kontejnerskih brodova, prenosi pomorac.net.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.