Kriza u Indiji ozbiljna pretnja svetskoj pomorskoj industriji

Ukoliko se kriza u Indiji nastavi, u pomorskom transportu širom sveta ponovo bi mogao da zavlada haos, piše pomorac.hr. Oko 80% svetske robne trgovine obavlja se brodovima, a prema procenama Gaja Platena (Guy Platten), generalnog sekretara Međunarodne komore pomoraca, iz Indije dolazi više od 200.ooo od ukupno 1,7 miliona pomoraca širom sveta. Mnogi od njih imaju oficirske činove.

– Nedostatak pomoraca poremetio bi globalni lanac snabdevanja – rekao je Platen.

Kako su mnoge zemlje zabranile letove iz Indije, već je nemoguće premestiti indijske radnike u luke širom sveeta i zameniti posade.

René Piil Pedersen, rukovodilac sektora za pomorstvo u kompaniji Maersk, nada se da će države početi da prave razliku između običnih putnika i pomoraca. U suprotnom, kako je rekao, svet bi se mogao suočiti i s ozbiljnom pretnjom za globalne tokove tereta i sa humanitarnom krizom, jer posade neće moći da napuste brodove i da se vrate kući. U Maersku-u 30% pomoraca dolazi iz Indije.

Pandemija je u 2020. bacila globalni pomorski transport u haos, sa gotovo nekoliko stotina hiljada pomoraca koji su mesecima bili u blokadi zbog zatvaranja luka i prizemljenih aviona. Pojedini radnici na brodovima su svoja plovila počeli da nazivaju „plutajućim zatvorima“, a Pedersen se boji povratka na taj scenario, ukoliko se indijska kriza nastavi.

Pojedina mesta, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura, Hong Konga i kontinentalne Kine, već su uvela stroga ograničenja i karantine, za brodove koji dolaze iz indijskih luka.

Stručnjaci navode da bi vakcinacija pomoraca mogla da bude rešenje, ali to bi moglo da se pokaže kao teško izdvoljivo.

Izvor: pomorac.hr